„ 9 зайци”



„ 9 зайци”, за живота като калиграфия и храната като любов
От Елица Матеева

Истории от живота колкото и банално да звучи са малките островчета-разкази, събрани в изящно оформената книга на Виргиния Захариева. Тези, които са изкушени от поезията й си спомнят стихосбирките й и списанието, което издаваше авторката,а именно „ PS”.
С какво ме привлича прозата на Виргиния Захариева? Позитивизъм и светлина! Талантливо, силно, размазващо те и същевременно опияняващо, опитомяващо е словото й. Историите й излъчват сила, мъдрост, действат като медитация, изтласкват те от обичйното. Между приключенията на едно 6 годишно момиченце и 46 годишната зряла жена се сгушват вкусни рецепти (отделно от главните истории в книгата на последната страница е отредено място за малко, джобно издание от 29 кулинарни вълшебства).
Кои са тези 9 зайци? Герои от детска песничка, смисълът на свободното дишане или желанието да живееш с идеята: всичко от живота да бъде направено с въображение, с душа?

„Думбурдей, думбурдеееей-дееевет зайцииии”.

Възрастните през погледа на малката Манда са странни същества! Някак си без точни очертания и същевременно категорични в постъпките си. Опаки, твърдоглави, досущ като Манда. Детството тича през чудните квартали на Несебър, често получава сурови наказания от баба Никула. Детството- Манда често заспива с шамари и рани от коприва. Но въпреки тях неустоимото приключение - живот продължава.

„Думбурдей, думбурдеееей-дееевет зайцииии”.

След време Манда ще има своите срещи и пътувания с различни места и непознати. Ще описва океани и чудни планини, ще се смесва с обичаите и навиците на хората, ще бъде част от ритъма на града. Ще пише и живее с любов, отдаденост към думите, хората, пречистването на мисълта.
Отделните истории от „ 9 зайци” са автономни малки перли от голяма магическа огърлица. Всяка перла е посветена на жената, която създава смислите на съществуването, на живеенето, която си играе със СТАВАНЕТО като процес. Струва ми се, че тази книга действа като билка, която прогонва безпокойствието. Може би, защото се държи дружелюбно с читателя, споделя му се... „ 9 зайци” е повече от кулинарно увлечение, повече от екзотично четиво, „ 9 зайци” е калиграфия на красотата да се чувстваш свободен в кожата си- да бъдеш себе си!

„Думбурдей, думбурдеееей-дееевет зайцииии”.

Популярни публикации