"ТЪПОТО, ДЕБЕЛО ЗАЙЧЕ"- или театрална реформа по руски в действие

През 2006 г. руският режисьор Слава Рос (роден 1966), заснима трагикомедията "Тъпото, дебело зайче". В нея има и дебело зайче и тъп администратор-директор на театър. Всъщност действието се развива в НОВОСИБИРСКИЯ театър "Червен факел", където режисьорът е бил в действителност актьор. Така че реалната обстановка си е бижу отвсякъде! :) Трупата от актьори играят детски представления, защото театърът наподобява като репертоар нещо от рода на столичния младежки театър, (само дето последният има репертоар две трети посветен на възрастните, а би трябвало да е...? :) Та в този театър един актьор, който от десет години играе зайче, е на ръба на нервна криза, поради факта, че може да играе и други неща като...драматургия от ШЕКСПИР на пример. Речено-сторено: докато зайчето участва в "Горска приказка" вместо думички по сценарий, декламира ХАМЛЕТ, КРАЛ ЛИР и естествено получава административни наказания. Актьорът-зайче, заради принципите си е напуснал съпругата си- актриса (от същия театър), живее в гримьорна и сънува как най-добрият руски режисьор (в ролята на режисьора - продуцент е Никита Михалков) му се обажда и го кани да играе в мега-филмова продукция (ролята на КРАЛ ЛИР).. Зайчето (в ролята е Алексей Маклаков) не иска да търпи повече това тотално безумие, което обаче се удвоява-появява се нов меценат-производител на салам. Той дава пари за театъра, при едно условие: публиката иска да гледа секс и кръв, затова той ще режисира спектакъла "ПЛЪТ" с вампири и прилепи...В ролята на производителя е Александър Баширов. Започват се едни репетиции-ум да ти зайде. Успоредно салонът на театъра замязва на бюфет за салами, публиката трябва в храма да лапа салами, според вижданията на мецената...Театърът в дни на криза - славно време, организира и сватбени тържества за руски мафиоти, артистите пеят пляски, пекат козунаци и въобще да живее саламът, Санчо!!! Тъпото дебело зайче, не издържа, ухапва мецената на "Плът"и естествено го уволняват. Тогава то се изкачва на покрива на театъра, предизвиква вълшебна буря, докато реди Шекспир и таман да скочи от покрива на театъра, защото му е писнало да играе в халтури, се появява женско зайче(новопостъпила актриса от академията), която изпищява НЕ! Зайчето скача и...споко, пада върху камион с яйца, понеже птицеферма не може да се разплати за едно турне в кеш, дарява на артистите камион с яйца...

В саундтрака към филма участва и руската банда 5nizza- има ги и парчетата "Пролет", "Нева"...

"Дебелото,тъпо зайче" ме впечатли с горчивата си сатира. Припознах обстановката във театралия храм у наше село-разбира се в един хиперболизиран план. Но ако гледате филма, просто отделете внимание на персонажите: директор и меценат. Толкова реално са представени, та сякаш са иззети от съвременната театрална бг среда.
Наскоро написах в един от статусите си във ФБ, следното: "докато не се разбере, че театърът е ХРАМ, в който се влиза на пръсти, ще се краде духовност и детенцата сладички ще напускат БГ, което вече е секънд хенд или НРБ !".
 Този статус е вид протестна реакция на обстоятелството, че актьорите поне в махленската обстановка на мястото, в което живея... не са особено доволни от театралната реформа, мърморят като браилски хъшове на маса, вдигат дитирамби срещу структурата ТМПЦ, но си чакат безмълвно заплатата от банкомата и така ден, след ден...Да, в нашия не "ЧЕРВЕН ФАКЕЛ", а "ТМПЦ" - кръжок няма да откриете "Тъпо, дебело зайче"(актьор, който да се противопостави както е в историята на СЛАВА РОС, защото фабриката за красиви илюзии отдавна се превърна в САЛАМ, да живее, Санчо, САЛАМЪТ !

НАГРАДИ НА ФИЛМА
Best Screenplay, Honfleur Russian Film Festival, France, 2007



Best first film, Honfleur Russian Film Festival, France, 2007

Популярни публикации