екран: “Шанхайски експрес” на 80-ет години

„Шанхайски експрес” (Shanghai Express) от 1932 г. на „Парамаунт Пикчърс” е романтична приключенска история, в която драматичното и мелодраматичното стоят на върха на цигарата. Последната се употребява почти ежеминутно от Шанхайската лилия, иначе казано от Марлене Дитрих. Черно-бялата лента е дело на немския режисьор Йозеф фон Щернберг, който от 1914 г. живее в САЩ. Преди китайското пътешествие той снима актрисата вамп в „Синия ангел” (1930). Ролята на Лола й донася международна известност и тя заминава за страната на неограничените възможности, въпреки че в онези години Германия се слави с технически квалитетно изработени звукови ленти и кинопроизводството. Сред образците в тази посока са филмите на режисьорите Фриц Ланг и Георг Пабст.
След „Шанхайски експрес” Марлене Дитрих продължава своето съвместно сътрудничество с Щернберг. За него критиците споделят, че допринася с таланта си за превръщането на немската актриса в недостижим образ и обект на възхищение. Американската киноиндустрия се опитва да противопостави тази фатална жена на друга звезда - Грета Гарбо.

Историята във филма започва по пътя за Шанхай. В експрес се събира интересна група от пътници: капитан Харви (Клайв Брук), Магдален (Марлене Дитрих), мълчалива китайка (Ана Мей Уонг), търговец, който впоследствие се оказва предводител на бунтовници. Времето е опасно, води се гражданска война. Между капитана и Шанхайската лилия някога е имало любов. Двамата бивши любовници се държат отчуждено. На фона на тези ледове, във влака атмосферата се разнообразява от възрастна дама с кученце, френски армеец, мърморко-инвалид (дилър на опиум) и друг мърморко-моралист (г-н Кармайкъл). Бунтовниците нахлуват във влака, спират движението и започват да разпитват задържаните. Водачът им главно се интересува дали имат богати роднини. Когато решава да ослепи капитан Харви, Шанхайската лилия се застъпва за него. Но пък младата мистериозна китайка убива бунтовника и с радост очаква наградния фонд. Пътуването продължава, страстите също. На гарата в Шанхай приключенията завършват с целувка и възкръснала любов.
„Шанхайски експрес” е носител на няколко Оскара - за най-добър филм, за най-добра режисура и операторско майсторство. В него зрителят може да се наслади на изящната Марлене Дитрих, актрисата от китайски произход Ана Мей Уонг, също лови окото. За последната трябва да се знае, че е първата китайска кинозвезда и първата азиатско-американска киноактриса. Лентата на Щенберг в никакъв случай не натежава и за своите 80 минути предлага сюжет, в който между гордостта и любовта се сключва примирие. И ако смятате, че киното от 30-те, сиреч това на баба ви е скучно и бедно на страсти, то явно вие, а не баба ви, отдавна сте за пенсия!

Популярни публикации