особен поглед: “99 франка” или всичко за продан

особен поглед: “99 франка” или всичко за продан

formalno 39

Екранизацията на романа на френския ди джей, литературен критик, а от 2011 г. и режисьор, Фредерик Бегбеде, „9,99 лв.”, ще видят верните фенове на „Киноюбилей”. Лентата е включена в рубриката „Особен поглед”. Модератор на лекториите, съпроводени с прожекции, е критикът Елица Матеева. Инициативата се провежда с подкрепата на отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”-Варна и сайтът за култура „Формално”. Предстоящата среща ще бъде на 13 юли, в обичайния ранен час 10-ет. Романът на Бегбеде е като учебник по реклама за всеки прохождащ в света на комуникациите, маркетинга, пи ара и визуалната манипулация. През 2003 г. е преведен и в България, а през 2007-а холандският режисьор Ян Кунен прави своя кино адаптация на комерсиалното четиво. Филмът е носител на френската награда „Люмиер”, има и номинация за „Сезар”.
Фредерик Бегбеде (21 септември 1965 г.) произлиза от богата, буржоазна френска фамилия и прекарва детството си в замък. Възпитаник е на престижните лицеи Монтен (lycée Montaigne) и Луи-льо-Гран (lycée Louis-le-Grand). По-късно изучава политически науки в Париж (Institut d’études politiques, съкратено IEP или Sciences Po). Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации. Публикува първия си роман през 1990 г. Това е „Мемоари на един откачен младеж” (Mémoires d’un jeune homme dérangé). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно като литературен критик в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и в парижкия кабелен канал Paris Première.
През 1994-а издава втория си роман „Почивка в кома” (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно кафене. С нея се удостояват известни съвременни франкофонски писатели. Сред отличените са Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.). През 1997 г. романът „Любовта трае три години” (L'amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier). Като го екранизира Бегбеде прави своя режисьорски дебют в киното. Две години по-късно излиза сборникът с новели „Разкази под екстази” (Nouvelles sous ecstasy).
„9.99 лв.” е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света. Както в книгата, така и във филма („99 франка”) има от всичко в обилни количества: смях, секс, дрога, страхотна клубна музика и романтика в типичните за френския сантиментализъм пропорции. Главният герой Октав е шампион в измислянето на екстравагантни, но и печеливши слогани и клипове. Той (актьорът Жан Дюжарден) е детето-чудо на рекламната индустрия – невероятно талантлив и тотално отдаден на пороците. Безразборните връзки, хероинът и успешните сделки се редуват с бясно темпо, докато един ден стените на неговия илюзорен свят рухват и той решава да саботира системата, която го е създала. Ян Кунен изцежда до дупка съдържанието на романа, но благодарение на усета си за добро кино прави филм, който надскача бъбривостта на стила Бегбеде. В „99 франка” всичко е кух баркод: животът, любовта, брака, семейството и най-вече света на рекламата. Авторът на романа се появява епизодично като актьор в лентата. Тя е зловеща и същевременно умна приказка за себеразрушителното в човека.
Избрах този филм заради възможността да се срещнем с провокативна съвременна френска литература, адаптирана визуално чрез средствата на киното. С това заглавие ще се опитаме да предизвикаме интереса на зрителите към творчеството на Бегбеде, а също така ще поговорим за бъдещата реализация на театрален проект, свързан с характерния за него любовен дискурс. Премиерата му се очаква през септември във Варна. „Надявам се, че ни предстои забавно пътешествие, в което ще усетим онази хедонистична страст за живеене, така характерна за Фредерик Бегбеде”, споделя Елица Матеева, режисьор на бъдещия театрален спектакъл.

Популярни публикации