„ПИНА” – „ТАНЦУВАЙ ОТ ЛЮБОВ”текстът е публикуван в сайта ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КУЛТУРНИЯ СТОПАДЖИЯ

„ПИНА” – „ТАНЦУВАЙ ОТ ЛЮБОВ”

Истинското събитие на МТФ „Варненско лято” 2011 в парадокса на театралния ни живот и всичко останало по родните културни ширини вероятно ще бъде филмът на Вим Вендерс „Пина”, при това направен съвсем по правилата на модерния лукс, разбирай в 3 D формат и прожектиран в МОЛ!

Шегата настрана, но уникалната възможност да се види този арт-хаус си е откат за Варна, а и по думите на служителите в този «стъклен дом» или джам сарай, втора прожекция на шедьовъра със запазена марка «Вим Вендерс» поне на този етап не се предвижда.На 30 юни 2009 година на 68- годишна възраст Пина Бауш напусна света на реалното, за да пристига тихо и красиво в сънищата на танцьорите си и на вярната си публика. Пина учи танц от 14-годишна, като пет години се обучава при Курт Йос в Есен, след което завършва Julliard School (Ню Йорк). Нейната работа прегръща света на Стравински («Пролетно тайнство»), тя прави през средата на 70-те мизансцена и за операта «Орфей и Евредика» от Глук. През 1976 г. покорява с мощната си визия Европа, а произведението й «Café Muller” е само началото.Следват забележителни приказки на танца и лекотата на живеене, в които се утвържадава специфинчия „БАУШ-ЕЗИК”. Както казва Пина Бауш : „Задавам поредица от въпроси на моите танцьори и те отговарят или показват различни неща. Аз зная какво искам, какво търся... Започвам винаги с въпросите...” Танцът на Пина е танц на опита, на живота като опит – в отговор тялото ни подарява неподозирани движения, специални кодове за комуникация, която е сякаш по-честна и искрена от думите.Филмът на Вендерс (този мечтател - автостопаджия във времето и пространството) е АЛЕГРИЯ (радост от живота на танца). В него всеки докоснал се до космическата Пина разказва за съвместното битуване в езика на хореографията й... В този филм всеки танцьор е луна, вятър, дъжд, цвете, дете и старец едновременно, всеки в безмълвно движение „загатва” чудесата на света. Актьорите възстановяват фрагменти от спектакли на Пина и си припомнят кадри с нейно участие. Крайният резултат е приказка за полета на фантазията, за ангелската чистота на истинските мисионери в изкуството.Пина - жената с пронизващия поглед, се движи като фея - невидимото и присъствие направлява сякаш с магическа пръчица движението на танцьорите и. „Пина” на Вим Вендерс е филм ритуал, филм, в който сезоните се редуват незабелязано, филм –любов, филм с най-изящната камера, която е уловила необятността и вечността, опитомена от крехкото тяло на една жена, създала танца на най-новото време.В нашия живот всичко е материал и обкръжение, но танцът е кислород, затова: „Танцувайте, танцувайте, иначе сте изгубени!”„ВТОРИ ДУБЪЛ”- РУБРИКА ЗА АРТ КИНО/2011 на Елица Матеева

(п.п. АКО „ПЪРВИЯТ ДУБЪЛ” СА КИНОЗАГЛАВИЯ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОП-КОРН, ТО „ВТОРИЯТ ДУБЪЛ” НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ШУМИШ С ПУКАНКИ В САЛОНА)


Една статия от: www.why42.info публикувана на 7.06.2011
Bookmark and Share

Популярни публикации