„ МЕТРОПИЯ”- чуй вътрешния си глас!



„ МЕТРОПИЯ”- чуй вътрешния си глас!

Филмът е от състезателната програма на Седмия световен фестивал на анимационното кино – Варна, 2011.
„Краят на хилядолетието беляза края на много неща. Бяха изразходени природните ресурси, световната икономика рухна и кризата свърза съдбите на всички, като ги изостави в руини, а компанията „Трекс” свърза всички европейски подземни влакове в една гигатска система, наречена „Метрото”.
Това не е начало на фантастичен роман, а началото на пълнометражния филм „Метропия”, който участва в конкурсната програма на Седмия световен фестивал на анимационния филм. Почитателите на футуристичните прогнози ще имат възможност да видят 90-минутната лента на 10 септември от 21.00ч., в зала 1 на ФКЦ.
Годината е 2024-та. За еврпопейците няма граници, достатъчно е да попаднеш в метрото и за няколко минути от Копенхаген се намираш в Париж, с единствената уговорка, че истинските европейци се подлагат на играта „Убежище”. В тази игра, ако съумееш да измислиш слоган защо се гордееш с европейската си принадлежност, получаваш място и право за живеене в ЕВРОПА, в противен случай един стол те катапултира в небето и оттам - каквото сабя покаже...

Роджър – обикновен служител, има проблеми със съня и с околната среда, защото не използва системата МЕТРО, а е велосипедист. Това е подозрително поведение. Роджър чува глас, а всъщност всичко е конспирация, която започва с шампоан за коса „Дагст” и очите-камери, които шпионират от телевизионните приемници. Всъщност, знаете ли, че от 1990 г. насам всяка марка телевизор има наблюдателница, от която ни следят, така че внимавайте какво правите насаме и с кого!
Роденият през 1972 г. режисьор от египетски произход Тарик Салех прави страхотен удар с дебютния си пълнометражен филм „Метропия”. С лентата той обикаля цял свят и дори получава награди, като две са особено свидни в личната му колекция: Венеция 2009 – дигиталната награда на фестивала на филмите на бъдещето и Стокхолм 2009 за музика . Тарик Салех започва своите занимания в изкуството първоначално като майстор на графити, така че ако нещо в свръх големите глави на героите му от „Метропия” наподобява графити – естетиката, съвпадението не е случайно.
Моята среща с „Метропия” бе преди година и половина, заради слабостта ми към актьора – режисьор и музикант Винсент Гало. В лентата неговият глас дублира героя Роджър, а за гласа на изкусителната наследница на империята Трекс се ползва гласа на актрисата Джулиет Луис. Винсент и Джулиет винаги са показвали ексцентричността си, и ако първият прави страхотни роли в ленти на Кустурица, Копола, то Джулиет е незабравима в „Убийци по рождение”, „За какво тъгува Гилбърт Грейп”.
„Метропия” е изключителна притча за залеза на света, а всеки финал си заслужава, ако завали сняг и наблюдаваш сенките на две прегърнати тела. Време е да нахраним рибката на Роджър...
„ВТОРИ ДУБЪЛ”- РУБРИКА ЗА АРТ КИНО/2011 на Елица Матеева

(п.п. АКО „ПЪРВИЯТ ДУБЪЛ” СА КИНОЗАГЛАВИЯ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОП-КОРН, ТО „ВТОРИЯТ ДУБЪЛ” НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ШУМИШ С ПУКАНКИ В САЛОНА)


Една статия от: www.why42.info публикувана на 10.09.2011

пп-снимки: плакат на филма
Винсент Гало-един странен типаж:)))

Популярни публикации