„Другата земя”- огледалото на скритото АЗСлед екологичното откровение на Ларс Фон Трир в „Мелонхолия”, дебютният игрален филм на режисьора Майк Кахил (роден през 1979 в Кънектикът), „Другата земя” определено е необикновен поглед към планетата Земя. Провокиран от достиженията на човешкия разум в Космоса, режисьорът разсъждава върху темата какво би се случило, ако някъде на друга планета ни има отново?

Красиво заснет филм, в който преобладава синьото като фон и една голяма кръгла Луна, осветяваща дните на модерния човек. Камерна история: Рода е току-що приета в колеж и се радва на първите опити да бъде самостоятелна. В стремежа си да се отдаде на чувството за свобода, една вечер, докато слуша радио-предаване, в което ди джеят съобщава за появата на планета-копие на Земята, непълнолетната Рода прави катастрофа, приключваща със смъртта на дете, жена, а другият шофьор е в кома.

Изтърпяла наказанието си след 4 години, Рода се завръща у дома.Там я посрещат: родителите, братът, който също е приет в колеж, но в Рода е пусто, голо. Тя открива единствения оцелял от катастрофата и решава да се запознае с него.

А на Земята се извършват успешни опити за контакт с „Другата земя”. Учените осъществяват конферетни връзки с другите себеподобни, които впоследствие се установява, че са самите НАС - с единствената разлика, че друго ни АЗ знае и помни факти от биографията ни, които ние сме забравили...

Рода печели конкурс за космическо пътешествие до ДРУГАТА ЗЕМЯ. Но мъжът, същият онзи, спасил се от комата, загубил семейството си, заради шофьорската небрежност на Рода, се влюбва в... Рода. Другото Аз на съдбата на Рода е той. Рода е неговото друго Аз-съдба. Странно нещо е животът, в него се отразяват съдбите на хората, уж толкова различни, но понякога огледално ясни и припокриващи се.

В ролята на Рода е съсценаристиката на филма Брит Марлинг, а неин партньор е актьорът Уилям Мапотър. В саундрака на филма участват „Тhe Cinematic Orchestra”.

Когато журналистите питат Уилям Мапотър как така се е съгласил да играе само за 100 долара на ден, той отговаря: „Защото знаех , че от този филм ще се получи или нещо силно, или абсолютна небивалица!” Снимките се осъществяват в квартала на режисьора, а за част от средата се заимства декорация от дома му. Майкъл и Брит се запознават в Джорджтаунския университет, докато учат икономика. В тандем преди този проект двамата правят документалния филм „Боксьори и балерини”.

Премиерата на „Другата земя” бе в началото на тази година на фестивала в Сънданс, където младият екип получи награда на името на Алфред П.Слоън - за оригинално съчетаване на теми с научна проблематика в артистичен проект. Филмът взе наградата на публиката от фестивала в Мауи -2011 за специфичен кино разказ.

„Другата земя” е история за чистота, която споделяме в самота, чистотата на докосващи се отражения, от които все някога ще ни прегърне другото ни АЗ.

ВТОРИ ДУБЪЛ”- РУБРИКА ЗА АРТ КИНО/2011 на Елица Матеева

(п.п. АКО „ПЪРВИЯТ ДУБЪЛ” СА КИНОЗАГЛАВИЯ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОП-КОРН, ТО „ВТОРИЯТ ДУБЪЛ” НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ШУМИШ С ПУКАНКИ В САЛОНА)

Една статия от: www.why42.info публикувана на 6.11.2011

Популярни публикации