ВЕРКА СЕРДЮЧКА – ОТ УКРАЙНА С ЛЮБОВ!


ВЕРКА СЕРДЮЧКА – ОТ УКРАЙНА С ЛЮБОВ!

текст за новия брой на ФORALNO.COM.
  Ако ВЕРКА СЕРДЮЧКА бе героиня от 19 в., то украинският поет и художник Тарас Шевченко щеше да съчини в нейна чест стихове и да изрисува стотици портрети, посветени на изваяната й апетитна фигура. Ако Верка бе се родила по времето на Булкаков, то със сигурност тя щеше да бъде прототип на Маргарита от „Майстора и Маргарита”, заради абсурдното й чувство за любов. Но Верка дори не е родена по времето на украинския педагог Макаренко, за да може  последната да бъде въдворена от него в някое училище и превъзпитана, защото Верка е различна и особена птица. Единственото общо между Верка и тези личности е: че тя е украинка като тях и... мъж!
  Верка Сердючка е сценичен псевдоним и образ на родения през 1973 г. в град Полтава украински актьор, композитор и поп – изпълнител Андрей Данилко. Попаднах на този образ невъзможен съвсем случайно, докато гледах стари клипове на последните издания от Евровизия. Но тогава все още не свързвах името на Верка с името на композитора на оригиналната музика към руския филм „Весельчаки”от 2009 г. Гледах филма със специална мисия: да го препоръчам на организаторите на поредното издание на София прайд, след като тази година специално за събитието ще прожектират сръбския филмов хит „Парад”. Това са комедии, които предлагат свежо и добронамерено отношение към проблемите на гей-общността. За разлика от „твореца” Азис, чийто глас бе бек- вокал на една родна участничка в Евровизия, при Андрей Данилко нещата са в рамките на естетическото и в никакъв случай не са тревожни, защото тук хуморът, пародирането на социални профили и изкуството като феномен са издигнати в арт категория. Азис може да има глас, може да си направи колкото си иска пластични операции, но ще си остане икона на кича, който днес шевства в България въздигнат като индустрия. Верка Сердючка пък прохожда в началото на 90-те като герой от руската действителност в комедийни етюди, свързани със служителките от украинските железници,с продавачки и касиерки, за да се превърне в поп звезда, която може да изпълни перфектно и оригинално  „Du Hast” на Rammstein, по такъв начин, че немската банда ще й прости всяка по-пъстра интерпретация.
  И Верка Сердючка има песен за Сен Тропе, за разлика от Азис, тя(той) възпява това кътче за любов и въздишки преди повече от 4 години. Е, вероятно Азис сега е получил вдъхновение, но все още му липсва център и идея. Спокойно,защото докато на Азис се подиграват в бившите СССР републики, то в нашата не се прави разлика между арт и чалга. За това Азис ще пълни силикони, а за родната култура ще се сещаме само на 24 май.

  Верка Сердючка обаче се справя с живота и изкуството деликатно, ефирно, със стил! Нейните клипове носят свежестта и прелестта на диско - епохата, понякога навяват спомени за Village People от средата на 70-те, а има и такива картини, в които типичното  украинско етно, аранжирано със ска и реге елементи е попаднало сякаш във филм на Емир Кустурица. През 2007 Верка Сердючка е втора на Евровизя с Dancing Lasha Tumbai. Има и такива, на които им се причува в припева „Русия, гуд бай”. И ако асоциацията има основание, ние сме радостни, че някой е казал на Русия и нейните социалистически пристрастия точно по този начин „Сбогом”. Верка не е единственото умотворение на актьора Андей Данилко, защото той измисля колоритни герои, в чиято кожа влиза: милиционер, балерина, войник са малка част от типажите на Театъра на Андрей Данилко. Всички негови персонажи, говорят на типичния стружки диалект. От 2008 г. досега „Шоуто на Верка Сердючка” не е слязало от украинската телевизия. Андрей Данилко пише музика за различни звезди, включително и за Филип Киркоров, който отново ще гостува в морската ни столица(5-07.2012)

През 2008 г. тази шеметна Верка получава от президента на Украйна Виктор Ющенко званието „народен артист на Украйна” за личен принос в културното развитие на родината. Година по – рано Верка се включва в политическия блок „За всички” с намерението да се появи и на политическата сцена. Заради Верка „Компартията на трудещите се” в Украйна се преименува на „Партия на трудещите се в подкрепа на Верка Сердючка”. Актьорът Андрей Данилко участва в множество игрални мюзикъли заедно със звездите на музиката: Филип Киркоров, София Ротару, Лайма Вакуле, Анастасия Стоцкая и др. като последният му филм е „Новите истории на Аладин” от 2011 (в ролята на Джина).

„Моята Верка винаги търси щастието, любовта и принца, но вероятно никога няма да се омъжи, защото всички мъже й се струват еднакво скучни и еднакво самотни. Може би поради тази причина до Верка и в клиповете и на сцената присъства образа на майката-тя е нейният резонатор, колектив и слушател ендовременно. Но за разлика от Верка, любимото ми място у дома е ваната. Във ваната мога да уча текст, да говоря по телефона, да си слушам любимата музика..., а и във ваната при определени обстоятелства може да си абсолютно сам и на спокойствие.”
 Не знам как ще ви се отрази тази Верка Сердючка, но ако случайно си я пуснете, то определено няма да скучаете. Смешките са от сърце, написани с вкус, а музиката на Верка-Андрей понякога може да е толкова силна и сериозна, та чак да не повярваш всъщност колко същества живеят във Верка?


Популярни публикации