„КОПАКАБАНА” и bossa nova с ИЗАБЕЛ ЮПЕР


специално за брой номер 13 на FORMALNO.COM

„КОПАКАБАНА” и bossa nova  с ИЗАБЕЛ ЮПЕР

„Копакабана” е филм, с който задължително трябва да започнеш лятото или поне този уикенд! „Копакабана” не е летен филм и Рио Де Женейро присъства само на картичка. „Копакабана” е френски филм и по-голямата част от действието се развива в студения морски град Остенде (Белгия). Филмът е режисиран от Марк Фитуси и жанрово се определя като комедия, макар че аз лично бих го дефиниала като траги-комедия на френското общество.
  Филмът проследява отношенията между майка и дъщеря, в които майката определено е по-жизнена от дъщерята. Бабу (Изабел Юпер) е дръзка, провокативна и действена. И има усет към актуалното за разлика от дъщеря си Есемарлда. Последната е като кактус- неудовлетворена, бодлива и винаги в опозиция на майчинското чувство. Есмералда е трудолюбива, аналитична, но е интровертна и подтисната. И вие да имахте чудо като Бабу за майка, щяхте да се чувствате неловко с родител:хипи по нрав и пънк по поведение.
   Есмералда заявява, че ще се омъжва, но не иска майка й да присъства на сватбата. Дъщерята е казала на сватовете, че Бабу е на пътешествие в Бразилия.
  Бабу решава да докаже на дъщеря си, че не е кауза пердута. Бързо заслужава доверието на фирма за недвижими имоти, които отдават под наем т.нар. „апартаменти за споделяне”. За да придобие опит, Бабу трябва да живее в типов апартамент и се премества в Остенде. Тук тя се сблъсква с различни характери, които гледат на новата служителка като на хитър конкурент в бизнеса, защото Бабу с лекота схваща тънкостите на занаята.
    В Остенде Бабу намира приятели: приятели за кафе, приятели за по един джойнт, приятели – пътешественици с куче...дори един симпатичен мъж се влюбва в щурата Бабу. Есмералда продължава да е скептична, защото според нея зрелите хора не танцуват боси боса нова. Зрелите хора не се интересуват от татуси и пиърсинг, зрелите хора не фантазират, а имат сигурен живот. Предстоят изпитания и нови житейски уроци за Бабу.
   Изабел Юпер е невероятно забавна в историята на Марк Фетуши. Тя е секси, цапната в устата, но когато се постарае може да бъде дискретна, внимателна и грижовна. Най-хубавото й качество е: искреността. Хазартният й нрав и късметът я възнаграждават.     „Копакабана” е като балсам за авантюристите по душа. „Копакабана” е филм за общуването и споделянето-топлото, човешкото. И въпреки, че Рио е далеч, в „Копакабана” има време и за карнавал и силни коктейли като... Копакабана..
   На 22 международен филмов фестивал в Стокхолм в края на миналата година Изабел Юпер получи награда за ролите си в няколко филма („Копакабана”, Времето на вълка“, „Обещаният живот“, „Двама“, „8 жени“  „Пианистката“ „Медея“ ) От фестивала в Кайро Изабел Юпер е носител на приз за най-добра актриса за ролята си в „Копакабана”. Филмът бе прожектиран през 2011 на София филм фест.
   Ако си мечтаете за актьорска слава и награди-ето един съвет, свързан с професионалното Ви ориентиране от Изабел Юпер:

„Мисля, че да бъдеш актьор означава повече как да приемеш факта, че не можеш да правиш нищо друго, освен да представяш своя талант. Начин да покажеш, че не си способен за друго. Да кажеш „Аз искам да бъда актьор” е като да кажеш: „Не мога да правя нищо друго, затова нека опитам да бъда актьор.”
  
















Популярни публикации