кино: Намасте, Индия


Какво бихте направили с живота си, когато залезът му наближава? Кризата зловещо впива кътниците си в домашния финансов резерв, последният почти е издъхнал, а статусът на пенсионер е тъжна работа. Тъжна, ако си в България. Обаче на английските възрастни хора и въобще съдбата на западняците си я знаем. Спомням си още като тийнейджър как с възхищение и широко зяпнала уста наблюдавах чужденците надхвърлили 60-те, летуващи във Варна. Къси панталонки, весели пълнички личица, почти младежко самочувствие.
В „The Best Exotic Marigold Hotel” (реж. Джон Медън) главните герои - английски пенсионери от различни социални групи, решават да прекарат края на дните си в хотел, далеч от дома. Въпреки, че той е определен в рекламните брошури като бляскаво кътче, новопристигналите авантюристи откриват доста разминавания с написаното. Постепенно забравят за битовите неволи и се поддават на чара и невероятната възможност да се потопят в атмосферата на Индия.

Джуди Денч, Маги Смит, Том Уилкинсън, Бил Най, Пенелъп Уилтън, Люси Робинсън са смешни, нежни, крехки, забавни, тъжни, обичащи и разлюбвани. Различни съдби, предчувстващи, че наближава краят. Но тази история не е тъжна! Нищо, че героинята на Джуди Денч току-що е загубила съпруга си, а тази на Маги Смит се нуждае от спешна операция. Героят на съдия от върховния съд (Том Уилкинсон) пък се завръща в Индия, за да се извини на стара, бивша любов-мъж. Някои ще намерят в тази далечна източна страна любовта, едно семейство ще се раздели на две, а съдията умира от инфаркт. Но както се казва във филма: „Всичко винаги завършва добре. Ако не завършва добре, не унивайте, това все още не е краят.”
Хотелът се ръководи от ентусиазиран младеж, чиято майка иска да продаде и разпредели между наследниците мястото. Но опакият й син е влюбен. В момиче от нисша каста - младите днес нямат срам! Има всякакви ситуации, но по-добре ги вижте, за да знаете какво ви предстои.
Режисьорът по подобие на други свои филми („Влюбеният Шекспир”, „Доказателство”, „Капитан Корели” и т.н.) отново въвежда зрителя в свят, който изглежа някак си по-омиротворен, благодарение на обитателите му. Старчетата могат да бъдат като младите, независимо от възрастта. Могат да започнат всичко от нула. Достатъчно е да очакват с надежда всеки нов ден. На финала на излъчващата позитивизъм история зрителят узнава, че е част от дневник в блог, списван от героинята на Джуди Денч. Същата онази вдовица, която в началото на историята не може да се справи с модема на своя компютър. Да, днес тази бивша домакиня, прави успешен бизнес в CALL-център в Индия, кара мотор с едно от старчетата-пенсионери и както се казва в приказките: “живеят щастливо и честито”. Важното е да усетиш дъха на Индия и да му се отдадеш. Една добра рецепта за оцеляване, че и повече.
Намасте (от санскрит: ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ТЕБ!)
автор: Елица Матеева
16 брой на FORMALNO.COM

Популярни публикации