За марсианците и сроковете

За марсианците и сроковете


СЕСИЯТА на МК ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НЕЗАВИСИМИ, ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ТЕАТРАЛНИ И ТАНЦОВИ ПРОЕКТИ ЗАПОЧНА. Старт 16 юли. Dead line 15 работни дни. Честито, има заделени 120 хиляди лева за проекти! И както се пееше в интернационала: „На крак о, парии презрени!”, продължаваме с осъвременен рефрен: „На крак, независими театрали и танцови експериментатори!”. Ето, няма я държавната сцена да ви спъва проектите, родината мисли за вас, дори пари ви дава. И настава едно писане на концепции, описания на цели, целеви групи, очаквани резултати... краят му не се вижда. Дивотии!
Първата е, че ако случайно юридическото лице, сдружението, което предлага своя проект на дълбоко почитаемото жури в два екземпляра до този момент не е регистрирано към информационния регистър за културни организации на същото М-во, то не може да кандидатства.
 В самия формуляр има графа за номер, който ти издава ведомството на Вежди Рашидов. Услугата е безплатна, но трае дълго, защото заявлението трябва да бъде прегледано и одобрено. Освен предвидения формуляр се изпращат и документи, които така или иначе пак ще се включат към приложенията на проекта. Любезен служител от министерството ме стресна, че няма да успея, защото процедурата е мудна. Трае 15 дни. Все пак настоявам да ме свърже с отговарящ негов колега, който да ми прати заявлението по мейл. Странно, но него го няма в сайта и чакаш да ти обърнат внимание. След три разговора по телефона до София, нещата са уредени в края на работния ден. На следващия - гониш сроковете и събираш документацията. Търсиш куриер. И ако имаш късмет, може преди да хлопнат кепенците, подчинените на „най-големия” скулптор на България да те изненадат позитивно - имаш си регистрационно номерче. Не трябва да живееш на Марс, за да ти стане ясно, че „има нещо гнило в Дания” с тези срокове. А иначе, успех, колеги-артисти!


16 брой на formalno.com

Популярни публикации