кино: “Корпус за бързо реагиране” - свежа комедия без претенции

кино: “Корпус за бързо реагиране” - свежа комедия без претенции

 за  новия брой на  FORMALNO.COM

Спомняте ли си откъде е началото на следния абзац: „Те не са тримата от запаса, те не са Д, Артанян и тримата мускетари, те не са трио „Спешен случай”, те са...”*. Те са Корпус за бързо реагиране (КБР). Трима братя по оръжие - някакви ексслужители и настоящи маргинали, част от съвременното ни ексобщество. Но те не са аутсайдери. Вярват в себе си и променят визията си за обществото, като влизат под кожата на градски детективи с лек автомобил, в който живеят. Кризата не ги плаши. Не ги стряска дори местният Якудза, изигран с намигване от варненеца Мъро Вълев, който вече и малките ми приятели от ЦДГ №38 „Ян Бибиян”, знаят като Куката от „Под прикритие”. Тримата сладури - неудачници от КБР са изиграни с голяма лекота от Васко Мавриков, Евгений Будинов (с които сме се гонили по коридорите на НАТФИЗ като състуденти) и Ивелин Найденов. Последният си го спомняте от злополучната мелодраматична сапунка по Нова „Забранена любов”.От нея ще видите още една позната персона – актрисата Диана Любенова. Тук е деликатна и много вярна на образа си като съпруга - жертва на изневяра.

  Всъщност тя е актриса с качества, въпросът е да попадне на добър материал и режисьор. Твърдя го, защото съм работила с нея в театъра. За режисурата си не гарантирам, но драматургията, по която репетирахме успешно през далечната 2007-ма, бе на маестро Алмодовар, така че нека сведем поглед пред силата на думите. Диана Любенова в тази лента е на мястото си и стои добре. Васко, Евгени и Илиян са приятни, естествени и будят симпатия. Хубавото на тази инак малко инфантилна като сценарий лента (сценаристи са режисьорът Станислав Дончев и актьорът Васил Мавриков), е че те дарява с топлина и ведрина, докато я гледаш. Комедийните ситуации са фарсови, лекичко преувеличени, понякога шегичките са грубички, но все пак на фона на филмови безумия от рода на „Шменти капели” и касовата „Мисия Лондон”, КРБ звучи свежо, дори на моменти повече от приятно.
Ако ви се струва, че доста актьори от екипа на „Забранена любов” участват, няма да сгрешите. Като епизодични герои на екрана се появяват още и Тодор Танчев, и Фахрадин Фахрадинов. Фамилия Рахал (Карла и Башар), също играят в „Корпус за бързо реагиране”, а на финала като бизнес лейди в злощастен момент за фирмата й се появява същата онази Златка, която днес е участник във Вип Брадър и спокойно можем да й пишем „слаб 2” по география и други науки. Много добро впечатление прави епизодичната поява на актрисата Невена Мандаджиева, която в последно време спасява слаби ленти (припомнете си последната филмова „творба” на режисьора Станимир Трифонов „Стъклената река” ).
Сюжетът на КБР може да се опише с 3 изречения: детективите са натоварени да следят тъп, но кръвожаден МАФИОТ, наети от красивата му съпруга, поради предчувствие за изневяра. Но покрай случая, нашите романтични трима глупака попадат на голямо престъпление и го разкриват със съдействието на органите на МВР в един цирк. Криминалистът (Стойко Пеев) е рогоносец, защото младата му булка кръшка с... МАФИОТА, така че, когато личното и общественото се пресекат, на помощ идва КБР.
„Корпус за бързо реагиране” имаше този март премиера в българските молове и наистина филмът си пасва с масовостта и „културата” на тези пространства. Лентата е 90 минутна забава с вкус на пуканки. Какво му трябва на човек - нещо лековато и забавно. Интересно как ли елитът на българската критическа гилдия ще го обсъди на 31-то издание на кинофестивала „Златна роза”?
„Корпус за бързо реагиране” - 7 септември от 16.00 ч- ФКЦ, зала 1.
* „Аз, театърът” спектакъл по случай 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров”

Популярни публикации