Живей" ВЪПРЕКИ!


Живей" ВЪПРЕКИ!
-formalno.com-26

"ЖИВЕЙ"(2012) на Василий Сигарев е труден филм, взривява те с нечовешкото в него. Убива те с мъката, с дъното, до което може да стигне всеки живот. Три преплитащи се истории, в които откриваш демони, призраци и тук-таме някоя искрица  човечност. Познавачите на съвременната руска драматургия са наясно, че авторът на "Фантомни болки", "Пластилин", "Детектор на лъжата", " Руско тото" и др.текстове за сцена е естет-екстремист. Сигарев никога не е учил за режисьор, но ето че с "Живей"ученикът на Коляда те разтърсва още по-силно от дебютната си лента "Вълче"(2009).
  Василий Сигарев е роден на 11 януари 1977 във Верхняя Салда-Свердловска област. Носител е на множество награди за драматургия:"Дебют"., "Антибукер", "Еврика", "Нов стил", "Evening Standard Awards". Поставян е многократно на сцената на Роял Корт в Лондон.В София сцената на Сатиричния театър през годините подслони две от неговите пиеси: "Пластилин" и "Детектор на лъжата".  Сигарев е завършил  драматургия в Екатеринбургския театрален институт при Николай Коляда.
 Актрисата Яна Троянова (съпруга на режисьора) играе забележително в кинотворбите на Сигарев. Във "Вълче" ще те провокира с отвартителността си (в ролята на майка, която заслужава да бъде захвърлена на необитаем остров до края на дните си), а в "ЖИВЕЙ" е неузнаваема с голямата си раста фризура и пробит език.Нейната Гришка е може би най-скръбното същество на света, ако разбира се не броим Галя Капустина и малкият Артьом. "ЖИВЕЙ" е притча за раздялата с вярата в Бог. Всъщност Бог отдавна не е в нас. "Живей" е кошмарна приказка за смъртта, която никога няма да усетим, докато не загубим свой родител, дете, приятел, съпруг(а). Артьом погребва баща си-безделник по думите на родната му майка. Но често привижда призрака му. Самоубиецът - призрак е видян от Олга(Гришка) и Антон (Мама), а леля Галя Капустина- бивша алкохоличка забелязва призрака минути преди самоубийството му. Галя Капустина загубва невърстните си момиченца, катастрофирали в маршрутка на местната милиция. Антон умира от побой в електричка. Насилниците му освен, че го пребиват до смърт, снимат и клипче с насилието. Колко ли известни ще станат после в Ю ТЮБ? И ако Гришка е спасена от призрака на Антон, с когото прекарва нощта преди погребението на своя любим, то Галя ще погребе своите деца и ще се превърне в пепел. Буквално! Повече не ти трябва да знаеш...Сядаш, теглиш филмите на Василий Сигарев и дишаш! Няма да те питам как си, но след "ЖИВЕЙ" не ми навирай в лицето своята "голяма и неразрешима" лична драма. Ние нямаме драми, нашето е живот.Ето защо продължаваме напред и ВЪПРЕКИ!
  "ЖИВЕЙ" през 2012 получи следните отличия:Голямата награда от фестивала на източноевропейското кино «goEast» във Висбаден, от кинофестивала «Кинотавр» — 2012 за най-добър филм и награда на гилдията на критиците. В края на 2012 се отличи и с "БЯЛ СЛОН", награда на руското киноведско общество за най-добра операторска работа и най-добра второстепенна женска роля. "ЖИВЕЙ" бе показан за бърви път на фестивала в Ротердам през януарари 2012.
"Отначало исках да направя филм за Апокалипсиса, но Ларс фон Триер ме изпревари с "Меланхолия" и промених историята. Апокалипсисът настъпва не когато Земята изчезва, а когато загубиш своите близки. Затова всеки от моите герои решава по различен начин как да живее "след това". След премиерите на филма ми, при мен идваха журналисти с думите, че историята ми "утвърждава живота". А тези, които все още не са усетили болката, трябва да се научат да възприемат с респект чуждата скръб. Борете се-това е животът!"-казва Василий Сигарев.

Популярни публикации