"КИНОЮБИЛЕЙ" с премиера на "Последната приказка на Рита"


"КИНОЮБИЛЕЙ" с премиера на "Последната приказка на Рита"


 След първите три месеца с "КИНОЮБИЛЕЙ" - кинолектории, осъществени съвместно с Регионална библиотека - Варна и Formalno (интернет списание за култура и изкуство) в гостоприемното пространство на отдел "ИЗКУСТВО"(регионална библиотека-Варна), възникна въпросът с какво още може да се разнообрази палитрата от кинозаглавия? Съботните кино матенета показват, че има глад за качествено кино и то за филми, които не може да се видят всеки ден на големия екран. Да се говори за киното с точна лексика, която не е в плен на скучновати, наукоподобни подходи към киното, бе основната ни мотивация да представяме различни автори, съчетавайки нужната фактология в определен хронологически контекст с размисли на глас към конкретното заглавие. Докато очакваме топлото време, можем да гледаме кино и да мечтаем чрез киното. Тази година ще отпразнуваме юбилеите на режисьорите: Фатих Акин, Тарантино, Бергман, Кубрик,както и на неостаряващите: Робърт Де Ниро, Катрин Деньов, Кристофър Уолкън. Покрай рождените дни подготвяме два нови модула: "Съвременно руско кино" и "Особен поглед". И докато подреждаме програмата е сигурно, че през февруари, март и април ще  ти разкажем за: "Последната приказка на Рита" (премиерно за Варна) с музика на Земфира и с участието на Рената Литвинова в главната роля, "През юли" на Фатих Акин. А критическият поглед на специалиста ще нокаутира публиката през април с естонското предложение "Класът" (реж. Илмар Рааг).
 16 февруари , 10.00 ч. ще представим нов модул, посветен за "Съвременно руско кино" с модератор  Елица Матеева. Стартираме с творчеството на актрисата - режисьор Рената Литвинова и заглавието "Последната приказка на Рита". Филмът е втората кинотворба на сюрреалистичната Рената Литвинова.Музиката е иронично болезнен микс от жица, рок, електро пънк със запазената марка на Земфира Рамазанова. Ола Кузина, Рената Литвинова, Татяна Друбич са великолепно трио актриси. Филмът продължава търсенията на дебютната приказка на Рената Литвинова, посветена на смъртта и любовта( "Богиня: как се влюбих").Тук историята е по-компактна: Рита прекарва последните си дни в болница, мечтае да срещне смъртта си облечена в жълто и с шампанско. Естествено смъртта е на мястото си много преди финала, в качеството на медицинска сестра, която се грижи за пациентите. Знае техните желания и ги изпълнява. И тук има любов, има сантиментални раздели с близките, но благодарение на ювелирно забавната кокетка Рената Литвинова тъжното се възприема с усмивка. Да не забравим да предупредим: във филма се пуши много,пушенето е ритуал, култ, живот. Филмът е номиниран за "ЗЛАТЕН ГЕОРГИ" от Московския международен кинофестивал миналата година, носител е на наградата на руските журналисти.
  Рената Литвинова (12, януари, 1967) е  актриса, режисьор, писател и телевизионен водещ. През 1984 г. постъпва във ВКИГ -специалност кинодраматургия.
Дебютира като актриса във филма на Кира Муратова "Страсти" през 1994 г.,а като режисьор - в документалния филм "Няма смърт за мен."
Литвинова започва своята творческа кариера като сценарист, вдъхновила режисьорите Кира Муратова, Юри Гримов, Валери Тодоровски. Дебютира като режисьор в "Богиня: как се влюбих".От 2005 г. до 2011 г., режисира музикалните клипове на Земфира, която е автор на музиката във филмите й.
Издателска къща "Bill" през 2005 г. издава книгата "Богинята. Разговори с Рената Литвинова",  написана от журналиста Алексей Василиев. Книгата се състои от интервюта и непубликувани откъси от проза, с автор Литвинова.
През 2007 г. издателство "Амфора" и "Сеанс" в поредицата "Библиотека- сценарист"  публикува книгата "Обладавай и принадлежи", която включва нейни разкази и сценарии  за филми.
През 2008 г., Литвинова снима "Зеленият театър в Земфира." Лентата представлява филм-концерт, съдържащ разговори със Земфира, изпълнения пред публика. Рената Литвинова е носител на различни награди, сред които:
Най-добър дебют "Кинотавър" за ролята си в "Страсти" (1994)
Филмова награда "Жена стил" за ролята си в "Страсти" (1994)
Най-добра актриса  в Екатеринбург за ролята си в "Три истории" (1997)
Най-добра актриса в поддържаща роля на Международния филмов фестивал "Baltic Pearl" в Рига, Юрмала, за ролята си в "Три истории" (1997)
Държавната награда на Руската федерация за ролята си в "Границата. Тайга - Афера "(2001 г.). Специална награда на журито от Международния филмов фестивал във Висбаден goEast за ролята си в "Богиня: Как се влюбих в" (2005)
Специална награда на журито от Международния филмов фестивал във Висбаден goEast за ролята си в"Настройчик" (2005)
Най-добра актриса на "Кинотавър" за ролята си в "Не ме боли" (2006).

Популярни публикации