конфликтно:"Евро Синема" или въобще за еврото

"Евро Синема" или въобще за еврото

formalno-36

Има ли смисъл от салони за кино у нас? Има ли смисъл от фестивални продукции? Има ли смисъл от европейски филми? В родния ми град няма нормално разпространение на европейско кино, ако не броим прожекциите във Фестивален и конгресен център. Но понякога ми се е случвало във ФКЦ да се отменя прожекция, защото в салона сме само Аз и никой друг. При това става дума не за зала 1 или "Европа", а за най-малките зали. И ако трябва да си припомня къде съм гледала европейско кино до припадък, то това ми се е случвало в столицата, в остроумните студентски години, когато идеята ми за Европа бе до колене, а и животът ми се развиваше до колене - разбирай леко, безметежно и идеалистично. Но сега нека говорим за киносалоните за европейско кино. Преди няколко дни колеги от сдружението "Позор" алармираха за опасността, която дебне над "Евро Синема". След изборния ден заинтересуваните от 270, 26 кв.м. площ, разположена под Министерството на културата, подадоха документи, свързани с т.нар. тайно наддаване за бъдещо наемане на кинопространството. До този момент "Евро Синема" си плащаше кротко сума малко над три хиляди лева месечно наем към МК. По думите на директорката му Ина Дърова по-висок наем за стопаните на киното ще бъде непосилен. Но ще се кандидатства и от тяхна страна. Тъй като договорът за наем изтича и както всичко у нас, най-лесно е вместо държавата да предприеме стъпки по най-пълноценната стратегия за развитие, ... нейните органи действат чрез търсене на нови наематели.
Министерството на културата обяви хистерията в артсредите около съдбата на киното за безпочвена. От Париж пък генералният директор на веригата "Евро Синема" изпрати на 13 май депеша, с която акцентира върху качествата на киното в София и свършената работа през последните пет години. Посочената статистика от заглавия, показани през този период, е зашеметяваща. Ако родната администрация в културата не е разбрала какво се случва в този оазис на авторското кино, то поне от Франция ни го казаха: "Евентуалното затваряне на "Евро Синема" ще бъде голяма загуба за столица, която има богата история и културно наследство". Аз бих допълнила,че  затваряйки този киносалон, става безсмислена номинацията на София за културна европейска столица през 2019. От МК казват пък, че ще задължат победителите от тайната тръжна сесия да съхранят културната дейност на пространството. Въпрос на интерпретация е в наши дни какво точно е културна дейност.
  В "Евро Синема" се показва част от програмата на фестивалите София Филм Фест - "Цветята на корана", "София Индепендънт", "Късо съединение" и др. Тук са се осъществявали прожекции посветени не само на европейското кино, множество филми от изтока са били предмет на специални срещи с публиката. И сега се сещам за един филм, който преди години бях изпуснала на "Киномания" - втората режисьорска работа на Антонио Бандерас "Летен дъжд". Да, става дума за Антонио Бандерас, чиято снимка с последния министър на културата, направена преди няколко дни по повод новите му снимки в България, бе пусната дори в сайта на МК. Нищо лошо, пиар, рекламен трик, пък и видно от снимката нашият министър изглежда много по-лъчезарно от Антонио Бандерас.
  Антонио Бандерас бе дошъл на "Киномания" 2007, но тъй като не обичам масовостта и френетичността на родните девойки си казах, че филмът ще излезе и другаде. Уви, никъде не го пуснаха отново и 6 месеца по-късно го завъртяха единствено в "Евро синема". В салона бях сама, седнах на първия ред, с кафе, купено от кинокафенето, гледах с широко отворени очи - образите бяха сюрреалистични, а и действието се развиваше на юг, в Малага. Виктория Абрил и млади актьори в някаква почти романтична трагедия, от която на финала ти остава горчив вкус, но не заради качествата на филма...Филмът бе поезия от видения, а горчивостта идваше от нелепиците на живота. И сега предвиждам поредната нелепост - заможен еснаф ще спечели търга и адио "Евро Синема", заради няколко евра в повече. Дами и господа, кое точно ни е европейското в България?

*Резултатите от тайния търг бяха обявени на 16 май. След среща с ръководството на "Евро Синема" се разбра, че новият собственик на обекта е "Хеликон", които са предложили с 1000 лв. по-висок наем от "Евро Синема". По този начин не се нарушава изискването помещението да се ползва за културен център. Така че филмите ще бъдат заменени с книги. Проблемът е, че книжарниците в София вече са безброй, а арт кината бяха само две.
Подписката в киното продължава! Скоро ще бъдат предприети и други форми на протест!, съобщиха от сдружение "Позор".


Популярни публикации