ноти: Блусарска молитва за дъжд с Д-р Хаус

ноти: Блусарска молитва за дъжд с Д-р Хаус

formalno-36

Той е писател, певец, пианист, но най-вече е сериален магистър по медицина. Признава си, че понякога му се искало да избяга от снимачната площадка на „Д-р Хаус”. Публиката го познава от образите му на мрънкащ лекар, принц и лейтенант Джордж - конкурент на Злостър-Черното влечуго, приятел на Джийвс в сериала „Джийвс и Устър”, а за нас е английски актьор с академично образование от Кембридж, изучил потайностите на археологията и антропологията. Като колежанин е имал любовна връзка с друга бъдеща звезда на киното и театъра - Ема Томпсън. Но музиката си остава най-голямата любов за Джеймс Хю Калъм Лори (Хю Лори), защото според него, докато пееш можеш на сто процента да покажеш чувствата си. На 16-годишна възраст получава първата си китара „Ямаха”, но освен на този инструмент, свири и на ударни. В дебютния си роман „Търговецът на оръжия”, издаден и у нас, е вплел и българска нишка. И въпреки, че действието се развива в края на 90-те г. на 20 век, Лори анализира ситуацията в нашата страна - по-точно местните политически туземци.Първият му музикален албум от 2011-а „Let Them Talk” е отличен с няколко награди. А вторият „Didn't It Rain”, който излезе на 6 май т.г. вдигна летвата на актьора, защото освен блус, той е събрал страховита компания, с която навлиза в различни стилове и географски ширини. Соул, елементи на госпъл, танго, полъх на Ню Орлиънс, екстравагантна и стилна компилация от влияния, подтикваща те към питие и пура - най-вредните, но и най-задушевни пороци.
Не съм блусар, но в този албум се открива добрата, класическа линия, с щипка от атмосферата на кралете Би Би Кинг, Джон Лий Хукър, Рай Кудър, Ерик Клептън и др. „Didn't It Rain” освен заглавие на албум е и песен, в която женските вокали си задават въпроса, защо Исус не изпраща дъжд? Песента наподобява локална молитва да завали, но за разлика от родната Пеперуда, лирическият герой вярва в т.нар Джизъс и най-вече в себе си. Личните ми пристрастия са за „Kiss for fire”, заради бясното танго, „The St Luis Blues” - тук ироничното начало е на трета степен, а „Careless Love” с воя на хармониката те пренася в затънтения американски юг, в началото на миналия век. В албума е включена и композиция от концертно изпълнение „Yeh,Yeh”. CD-то съдържа 15 песни, сред които и интерпретации на популярни парчета като „Unchain my heart”, „The Weed Smoker's Dream”. Записите на „Didn't It Rain” са направени в легендарното за блус, соул и R'N'B музиката студио Ocean Way в Лос Анджелис.
След миналогодишната романтична трагикомедия на прелъстен татко от съседско девойче в „The Oranges” и след поредната филмова коледна лимонада за Санта Клаус („Тайните служби на Дядо Коледа”), тази година Хю Лори си партнира с друг „филмов сериен медик” - Джордж Клуни, във фантастиката „Tomorrowland”.

Популярни публикации