музика: Sun Say ти "Благодари"

музика: Sun Say ти "Благодари"

formalno-36

„Благодари” е последният албум на украинската банда „Sun Say”, в основата на която стои харизматичният Андрей Запорожец. Помните го като половинка в дуета 5NIZZA. Ако пък не познавате и това украинско чудо, в което на китара свиреше и подпяваше актьорът Сергей Бабкин - потопете се в свещения интернет и черпете от извора - при това тегленето може да ви излезе съвсем легално, както се случи с априлската премиера на „Благодари”. В сайта на слънчевите момчета (Kroogi.com) е посочено, че ако искаш да имаш диск с оригинална обложка се отива на концерт, а техните живи изяви са на специални места, така наречените квартирники. Другата опция е да го изтеглите, при това без да нарушавате ничии авторски права. Влизате в нещо като апартаментче, сядате на канапе или на пода и започват да се леят на поразия ънплъгчета. Концертните участия са клубни, но пък бандата не може да се оплаче от липса на динамика в обиколни турове. На 20, 30 и 31 май свирят на три различни места в Москва, а на първи юни в Тюмен. Стилът на „Sun Say” e шеметно изпипана смесица от фънк, реге, етно елементи, а за най-новото си творение казват, че е достигнало до „def kef”, което ще рече че има и хип-хоп-дъбстеп-електро и много „кайф” (кеф от руско-арабски). „Def” пък, на местен хип-хоп жаргон означава „супер”.Групата е основана през 2007-а и от тогава датира първият й албум, последван от още два: съответно излезли на пазара през 2010 и 2011 г. Преди две лета Андрей Запорожец прави дует с реге изпълнителя Джон Форте и „Песента на вятъра” се превръща в хит. От този период е и „Мама”, своеобразен протест на младите, които не вярват в обещанията на политиците и са готови досущ като българските им набори да се отправят към най-близкия Терминал. „Благодари” от тази година звучи по-елегично и уравновесено, както е в композициите „От теб” и „Ние не сме сами”. От „Време е да се събудиш” пак става ясно, че обществото не губи от политиците, които тънат в пустота. Във всяка от новите песни, за разлика от по-ранните, има отредено място и за джаз импровизации, така че чутото в никакъв случай няма да ви оттегчи. Качеството на композициите и стиховете е гарантирано. Ако се вслушате в поезията, ще откриете своеобразна екология на чувствата, позитивност, лишена от клишета, речитативно заиграване с фразите.
Андрей Запорожец (както се нарича още Сан Sun-ич) е роден през 1979 г. в Харков. Като дете пее в оперен хор и усилено се занимава със спорт -тайкуондо. В определен момент трябва да направи избор с какво да продължи професионално и вероятно пеенето е по-силна примамка, макар че завършва медицина и е дипломиран педиатър. Освен за доктор, учи и в Харковския лицей по изкуствата, където се запознава със Сергей Бабкин през 1994.
„Благодари” е и по-експериментален със звука, покрай етното горят и доста семпли електроника и кларинет, който в извивките напомня на местния музикален колорит Стоян Роянов-Я-Я. В зоната на експерименталното попадат „До разсъмване” и „Време е да се събудиш”.
„Светлината не трябва да изчезва.
Нищо не търся от другите.
Мелодия, ритъм и ние.
Забрави за календара.
И благодари.”

Популярни публикации