“ВЛЮБЕНИТЕ”- ОЩЕ ПЕСНИ ЗА ЛЮБОВТА

МФФ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ"2013: ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ - 30 август, 19.00 часа, зала 1 на ФКЦ

Първата ми среща с киното на режисьора Кристоф Оноре бе през 2007 г. с "Всички песни са за любовта", в който Луи Гарел и Людвин Сание са прекрасни, млади, влюбени. Но Сание и Гарел отдавна са част от киното на любовния огън - тя като актриса при Озон, той като част от любовна тройка в "Мечтатели" на Бертолучи. През 2011 г Сание и Гарел отново играят във филм на Оноре и поредната номинация за „Сезар” в категория „саундтрак” е факт.

Във "Влюбените" компания на обичащите и обичаните правят и неотразимите Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Милош Форман,Пол Шнайдер. Действието на филма стартира в Париж,  малко преди Нанси Синатра да стане известна с хита си "These Boots Are Made for Walkin".

Продавачката на обувки Мадлен води двоен живот - през деня мери обувки върху краката на богати дами, а вечер слага чифт червени, изящни обувки, за да подмамва непознати мъже в квартирата си. Мадлен обича любовта с непознати за пари, но това не се отразява негативно на биографията `и, защото Мадлен е специална. Скоро специалната й слава придобива особена популярност и един чешки специализант - най-добрият лекар в Прага, си урежда любовно посещение при Мадлен. След нощта с Яромил е ясно, че сърцето на Мадлен му принадлежи.
Мадлен и Яромил заживяват в Прага като съпрузи, ражда им се Вера, но точно, когато руските танкове навлизат в Прага, Мадлен открива, че Яромил й изневерява.

Машината на времето се премества напред, отново в Париж, Вера е на 14, Мадлен омъжена за друг. Яромил пристига на научна конференция във френската столица и се среща с Мадлен. След години Вера вече голяма (Киара Мастрояни), сякаш повтаря стъпките на майка си в света на изпепеляващата любов - среща в Лондон през 1997 барабаниста Хендерсън, тя се влюбва в него, но той е хомосексуален, въпреки това не остава безразличен.
Яромил вече пенсионер (Милош Форман) се завръща в Париж и се опитва да спечели Мадлен (Катрин Деньов), но е трудно, макар че двамата честичко споделят спомените си в един романтичен хотел.

Годината е 2001, кулите-близнаци в Ню Йорк са изпепелени пред очите на стотици хиляди. Вера търси в Америка Хендерсън с молбата да роди дете от него. Но вместо Америка, заради терористичния акт се озовава в Монреал. Финалът на "Влюбените" е неочакван и макар че филмът е наситен с песни, танц, романтика, хумор, филмът е сериозен поглед върху любовния дискурс, подсказващ интересна посока на разсъждения: дали в любовта има място за понятието "свобода" и кой статус е за предпочитане: да обичаш или да си обичан?

Киара Мастрояни, поне за мен, играе най-сложната роля във "Влюбените", а Милош Форман като стария Яромил е симпатичен чаровник. Катрин Деньов е всеопрощаваща, мъдра и все така привлекателна! "Влюбените" е красиво заснета мелодрама, в която всеки иска да обича, но дали успява?

Кристоф Оноре е роден на 10 април, 1970 г в Бретани, Франция. Завършва кинематография, през 2001 снима първия си късометражен филм "Ние двамата". Дебютира с пълнометражния филм "17-те мигновения на Сесил Касар" през 2002. Филмът му "Всички песни са за любовта" е номиниран за „Златна палма” в Кан. Мюзикълът "Влюбените" закри фестивалите в Кан през 2011 и 34-я международен фестивал в Москва.

 Една статия от: www.why42.info публикувана на 17.08.2013


Елица Матеева

Популярни публикации