КИНО: "ОСОБЕН ПОГЛЕД" С "ИЗВОРЪТ НА ЖЕНИТЕ""ОСОБЕН ПОГЛЕД" с "ИЗВОРЪТ НА ЖЕНИТЕ"

През септември продължават кинолекториите в отдел "ИЗКУСТВО" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"-Варна, този път инициативата попада в програмата от творчески активности на Сдружение за международен културен мениджмънт "Морско синьо", а периодична информация за всяка кинолектория ще бъде отразена и в сайта на сдружението "Пътеводител на културния стопаджия"-сайт за изкуство и култура. Поредната среща със седмото изкуство продължава с модераторската дейност на селекционера на програмата: Елица Матеева-автор на кинолекториите. В първото издание след ваканционния период (14.09 от 10.00ч.), зрителите ще се запознаят с творчеството на режисьора Раду Михайляну.
  Раду Михайляну е роден на 23 април, 1958 г. в Букурещ. Произхожда от еврейска фамилия, част от роднините му загиват в Холокоста, затова не е случайно присъствието на еврейската тематика във филмите му като:"Влакът на живота", "Концертът" и др. През 1980 г. Михайляну емигрира в Израел, а след това се установява трайно във Франция, където завършва Висшия кинематографически институт (IDHEC). В началото на своята кариера е асистент на режисьорите Марко Ферери и Фернандо Труеба. Дебютира в пълнометражното игрално кино през 1993 с филма "Предателство", а през 1993 г. "Влакът на живота" му носи международна слава и наградите: ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция, италианската награда "Давид ди Донателло", награда на зрителите от фестивала в Сънданс, номинация за "Сезар" и други отличия. От 80-те до сега, Михайляну е режисирал 11 филма, като последната му кинотворба от 2011-"Изворът на жените" е номинирана за "Златна палма" в Кан.

"Изворът на жените"-(Белгия-Италия-Франция, 2011, 135 мин) е автентично пътешествие в света на патриархалното общество, обсебено от религиозни порядки, тълкуване на Корана и доминиращата роля на мъжа. Въпреки липсата на свобода, жените в едно селце успяват да извоюват с упорство еманципацията си-постигат желанията си чрез секс-стачка. Когато мъжете отказват да прокарат водопровод, жените отказват да ги допуснат нощем до леглата си. Смелата Лейла и останалите сестри по съдба намират изход, въпреки че мъжкото войнство постоянно налага волята си, а и понякога прилага спрямо жените и физическа сила. От социално-битов, сюжетът на филма се трансформира в красива приказка за любовта, смешно-тъжна история, изпълнена с песни и танци. В главната роля, почитателите на "Особен поглед" ще видят новата звезда на френското кино Хафсия Харзи. Тя е отличена със „Сезар”, награда „Люмиер” и награда „Марчело Мастрояни” от фестивала във Венеция за ролята си във филма на Абдел Кешиш „Кус кус”.
В "Изворът на жените" половете водят бясна война, война, в която се забравя, че любовта е по-силна от ветрове, суша и омраза. Любовта е непресъхващият извор, тя е словото и духът.
Елица Матеева

Популярни публикации