"КИНОЮБИЛЕЙ" С КРИСТОФЪР УОЛКЪН И "ПОСЛЕДЕН КВАРТЕТ"




 В рубриката Киноюбилей, почитателите на "седмото изкуство" ще отбележат 70 години от рождението на актьора Кристофър Уолкън. Благодарение на усилията на любезните домакини- отдел "Изкуство"- Регионална библиотека-"Пенчо Славейков"-Варна и Сдружение за международен културен мениджмънт "Морско синьо" в обичайния час: 10.00ч на  9 ноември ще се представи творчеството на актьора и публиката ще види американската независима продукция "Последен квартет". Модератор и водещ на събитието е: Елица Матеева.

 Американският актьор Кристофър Уолкън навърши 70 тази година. Биографията му е ярък пример за това, че талантливият актьор може да изиграе всичко: да бъде психологически верен на емоциите си както го направи в края на 70-те в "Ловецът на елени"-реж. Майкъл Чимино (награди "Оскар", "Златен глобус", "БАФТА"  за" най-добър актьор в поддържаща роля"), да бъде странен и изключително зловещ ( „Слийпи Холоу“), да приковава вниманието в загадъчни ленти като в "Мъртва зона" по Стивън Кинг, да бъде брутален, ако се снима при Тарантино или да бъде част от щурия тандем на "7-те психопата". Кристофър Уолкън е роден на 31 март, в Куинс- Ню Йорк, истинското му име е Роналд, а родителите му са имигранти, идващи от Германия и Ирландия. Подтикнат от майка си, Кристофър по подобие на своите братя, участва като дете-актьор в детски телевизионни сериали. Известен период се обучава като танцьор  в музикален театър към „Вашингтонско танцово студио“.  Уолкън играе и на театрална сцена, предимно в Шекспирови пиеси, а през 2001 г.дебютира като режисьoр в киното.През 1995 г. написва пиеса, посветена на Елвис Пресли.("Him").

  През 1977 партнира на Уди Алън и Даян Кийтън в "Ани Хол", тук влиза под кожата на склонния към самоубийство брат на Ани. Преди Харисън Форд да изиграе Хан Соло от "Междузвездни войни", Уолкън е именно първото лице, избрано от Джордж Лукас за образа на Хан Соло. Уолкън е участвал във филми на режисьорите: Абел Ферара, Тим Бъртън, Бари Левинсън, Тони Скот, а през  септември 2012 излезе филмът "Последен квартет", режисьорски дебют в игралното кино на  Ярон Зибърлман. Същата година Уолкън партинра на Ал Пачино и Алън Аркин в безумната екшън комедия- "Stand Up Guys".

  В края на октомври в рамките на четвъртото издание на фестивала за независимо кино в София "Sofia Independent Film Festival"2013 (24 октомври до 3 ноември) бе показан филмът "Последен квартет".Повечето заглавия от кинофестивала са награждавани на най-авторитетните форуми на независимото кино в САЩ: Сънданс на Робърт Редфорд (Sundance.org/Festival) и Трайбека на Робърт де Ниро (TribecaFilm.com/Festival).

  В "Последен квартет" се диалогизира сложната същност на твореца. Когато обичаният от всички челист на световноизвестен струнен квартет (изигран великолепно от Кристофър Уолкън) научава за фаталната си диагноза, внезапно бъдещето на екипа е поставено на карта: потискани емоции,  борба за надмощие и кипящи страсти заплашват да разклатят приятелство и доверие, градени години наред. В навечерието на празничния двайсет и пети концерт, по всяка вероятност последен в кариерата им, единствено близостта помежду им и силата на музиката са в състояние да съхранят наследството им.„Последен квартет” прави реверанс към камерната музика и културата на Ню Йорк.

  Филип Сиймор Хофман, Кристофър Уокън, Катрин Кийнър, Марк Айвънър са изключителни в изграждането на своите персонажи-отдадени на музиката творци, които в името на изкуството понякога забравят за обикновените неща от живота: семейство, обич, деца, здраве. При какви условия егото на творческата натура е по-силно от разума, на какви компромиси е подвластен артистът и дали е възможно да направиш онзи избор, в който си склонен да потушиш "Аз" за сметка на "Ние"... на част от тези въпроси филмът отговаря по категоричен начин.

Кинокритиката за филма:Последен квартет” показва едно от най-интересните явления в киното. Демонстрира ни как работят истинските професионалисти. Какви познания по класическа музика са необходими, за да се оцени по достойнство този филм? Не чак толкова задълбочени. Както при всеки майсторски изпълнен филм, в самия него се съдържат необходимите познания. Нужно е преди всичко любопитство към човешката природа, разкрила се ясно чрез кризата в квартета. Актьори от ранга на Кийнър, Уокън, Хофман и Айвънир често играят роли, които не поставят на изпитание таланта им. Така се случва с комерсиалното кино. Какво удоволствие е да ги видиш в стихията им!

   Роджър Ебърт - Chicago Sun-Times

Изящните звуци изобилстват в „Последен квартет” - истински нешлифован диамант в киното, който си проправя път до сърцето чрез всепроникващата мощ на музиката. Изпълнението на Уокън е сърцераздирателно и представлява висш пилотаж в актьорското изкуство.

Питър Травърс - Rolling Stone


 



 

Популярни публикации