Калоян Илиев-Кокимото Неудобен, но свободен

Калоян Илиев-Кокимото

Неудобен, но свободен

Този месец името му предизвика възклицания. То бе разкъсано, анатемосвано, превърна се дори в нещо като дзифт за нечии уста,но истината винаги натоварва духа. Вероятно има хора, които в XXI век не са наясно с понятията „съвременно изкуство".
В България чувството за хумор и автокритичност е тера инкогнита за културните институти, за църквата, а обществото ни все още спи сладък зимен сън, то не се интересува от гражданските позиции на артистите си.
1kaloian_927
Калоян Илиев-Кокимото
В София, на 25 април, от 19:00, в пространството Betahaus cafe (ул. Крум Попов 56-58) ще се открие новата изложба на Кокимото, под названието Spiritual trip. Тя те очаква до 25 юни, но побързай да се срещнеш с автора й сега, защото в страната на невероятните, авторитарни умове всичко е възможно - да те забранят, да те прокълнат или да те извикат пред Обществен съвет по култура на разпит, обяснявайки „какво си искал да кажеш с творбите си?"
Как би се описал с три думи след една закрита изложба и преди една предстояща изложба?
Активно работещ артист.
Какво би било добре да разберем като публика за новата ти излоба в София и какво е хубаво да не знаем?
Изложбата е озаглавена Духовно пътуване, но няма нищо общо с религията.
София, Пловдив или Варна е градът столица на културата? Какво е твоето виждане за тази номинация? Какво е културата за теб?
Във Варна, с малки изключения, култура липсва. Това, което се представя за изкуство в града, е лишено от култура, такова е и отношението на хората. Мен лично, след случващото се напоследък, би ме било срам ако Варна спечели в тази „надпревара". София няма нужда, Търново се показа като недостоен още преди Варна, а в нея се забраняват и цензурират изложби, да кажем, че остава Пловдив.
Е ли Кокимото Киндер Сюрприз или сюрпризите се лепят по Кокимото?
Явно е. И не само за деца, но и за възрастни.
koki_2048
Какво е свободата?
Нещо, което няма ясни измерения по нашите земи. Често опитите на хората да бъдат свободни се възприемат погрешно от околните, които с лекота слагат етикет „свободия" - изключително вредно и неприятно определение, което е показателно за остарялото мислене и предразсъдъците на мнозина.
Къде зимуват раците? А артистите във Варна?
Нямам представа за морските, предпочитам  речните, но и с техния живот не съм наясно. А що се отнася за артистите във Варна, те зимуват през лятото.
Назови три имена на артисти от последното столетие, които са повод за вдъхновение.
Гари Бейсмен, Маурицио Кателан и Марк Райдън.
Днес Кокимото е... пример за успял артист в България, повод за размисъл, по-добър от вчера, по-скромен от всякога, неудобен, но свободен.
Текст Елица Матеева-SOFIA LIVE

Популярни публикации