сайт ДРУГОТО КИНО


26.05.2014  Текст:  Елица Матеева

  

„Жиголо на средна възраст“ е петият пълнометражен филм като режисьор на известния американския актьор Джон Туртуро (р. 28.02.1957). Това е нежна, деликатна, трагикомична приказка за Бруклин – кварталът с малките кафенета и книжарнички за употребявана литература, в които можеш да изпиеш ароматно макиато, докато похапваш понички с приятели - италианци, евреи, цветнокожи. В Бруклин можеш да се влюбиш дори в неподходящ човек, но винаги тази любов ще остави дълбоки следи в съзнанието.
Приятелите Мъри (Уди Алън) и Фьораванте (Джон Туртуро) изпитват парични затруднения, особено вторият, който е на път да загуби книжарничката си. Внезапно Мъри му разказва за своя дерматолог - красивата лъвица д-р Паркър (Шарън Стоун), която търси жиголо за съвместна тройка, а той й е намекнал за интересен мъж. Като гръм от ясно небе Фьораванте разбира, че е предложен за този еротичен експеримент.
Фьораванте е даровит мъж на средна възраст- прави прекрасна икебана, отдава му се и поправката на водосточни тръби, добър масажист е, така че за хиляда долара е в състояние да осъществи и фантазията на игривия дует (Шарън Стоун – София Вергара). Като опитен в сметките евреин, Мъри пък отнася своята комисионна от 40%. Малкият комбинатор Мъри - баща на 4 хитроумни негърчета започва да раздава на непознати дами визитки, след като неговият приятел се представя зашеметяващо в дебюта си на жиголо. Фьораванте е като шоколадов бонбон за дамите, колкото повече го опитват, стават по-пристрастени към шоколада. Д-р Паркър рационализира изключителната форма на Фьораванте- той е блестящ пред жените, защото му липсва привързаността към човешко същество.
Но любовта идва неочаквано, една вдовица (Ванеса Паради) от еврейския квартал попада в ръцете на Фьораванте. Докато й прави масаж, тя се разплаква , защото от две години никой не я е докосвал. Тя пази строг душевен пост. Не общува с мъже, не разпуска косата си, води аскетичен живот. Сълзите й разпалват нещо повече от любопитство и самотният жиголо на средна възраст загубва интерес към новата си професия.
„Жиголо на средна възраст“ имаше премиера през септември 2013 г. на фестивала в Торонто, носител е на две награди от фестивала в Маями - на публиката и за най-добър филм. Джон Туртуро е сред обичайните заподозрени в кастинга на братята Коен, Спайк Лий и други корифеи на американското независимо кино.
Като режисьор Туртуро отново демонстрира своето специално отношение към музиката: танцува танго, джаз, а саундтракът на филма му е въздействаща компилация. След режисьорската му работа върху „Романс и цигари“ от 2006 година, в който актьорите танцуваха и пееха под звуците на известни евъргрийн композиции, тук Туртуро отново отдава почит на качествена музика: френския шансон, шлагерите на Далида...
„Това е филм за приятелството. Хората сякаш са забравили смисъла, вълшебството на истинската комуникация, физическото докосване. Вече няма значение дали живееш с някого или си сам, защото и в брака съпрузите могат да се чувстват захвърлени в океанска самота. Героят ми също е самотник, но нещо се променя.” - споделя в едно интервю режисьорът.
Фьораванте открива своята муза, но тя вече е в лекия автомобил на друг мъж, пробудила се за нов живот, благодарение на изкусните пръсти на мистериозния жиголо. Дребничкият хитрец Мъри подчертава: „Където живее любовта - има място и за болка.“ И докато Мъри брои хонорари, Фьораванте намира себе си в отказ от непосилната лекота на самотата.

Популярни публикации