„360° ЦВЕТАНА МАНЕВА“- да направиш кръгче около душата на артиста




Видео-портретът на актрисата Цветана Манева те посреща в тъмен салон. Повдигаш черното перде и попадаш в тъмното. Оттам на екран те посреща Цветана Манева в аскетична статичност. Ако се втренчиш в нея, усещаш някаква самота. Сякаш се возиш на детско влакче и обикаляш в кръг празна гара. Влакчето не променя своя път, но и гарата си остава същата. Следва повторение: гърбът, профилът, анфасът - нейно ляво, твое дясно, твое дясно, нейно ляво.

След това откриваш, че в пространството има друга, скрита тайна - пирамида. Пирамидата е черна, а вътре отново виждаш в малък формат актрисата. Тялото променя своите позиции, но съчетани в обща проекция, откриваш фазите на кръга. Кръгът е може би животът, който ние създаваме около звездата на актьора. Актьорът е като фараон, отдалечен, затворен между стените на крехката си душа. Принуден е да влезе в своята пирамида, за да се самосъхрани от суетата, от светското любопитство, от изпиващия поглед на публиката. И докато правя своето кръгче около душата на артиста, чувствам, че е добре да не я преследваме, да не се опитваме да знаем всичко за нея. Защото зрителят е винаги пътешественик, а артистът е обект на множество воаяжи и воайорства.

Инсталацията „360° ЦВЕТАНА МАНЕВА“- работа на художника и сценографа Венелин Шурелов е разположена в Галерия „Графит“ до 8 юни. Тя се състои от 3 канална видео прожекция с приблизително времетраене на всеки цикъл около 3 минути и холограма (обект, кутия). С „360° ЦВЕТАНА МАНЕВА“ МТФ „Варненско лято“ - 2014 въвежда във фестивалния дух почитателите на най-престижния български театрален форум.


Елица Матеева Една статия от: www.why42.info публикувана на 1.06.2014-снимки Елица Матеева

Популярни публикации