Светлите дни предстоят-Даже и на шейсет години

Светлите дни предстоят

sofia live

Даже и на шейсет години


Франция, 94`, 2013;
Режисьор: Марион Верну; с Фани Ардан, Лоран Лафит, Патрик Шене, Жан-Франсоа Стевнен, Фани Котансон, Мари Ривиер, Феодор Аткин
Старостта не е порок, ако си част от по-цивилизования европейски свят. За пенсионирания стоматолог Каролин (Фани Ардан) животът придобива ново измерение въпреки първоначалната й съпротива. Да преживееш на 60 годишна възраст нова любов с двадесет години по-млад мъж, да оголиш до краен предел душата си, да откриеш неподозирани чувства, прикривани през годините - сладки изкушения или себеоткриване ни предлага филмът на режисьорката Марион Верну Светлите дни предстоят.
Режисьорката Марион Верну (съпруга на отличения с няколко награди от Кан Жак Одиар за Пророк и Ръжда и кости е заснела изключително деликатен и същевременно забавен филм, който се опитва да интерпретира чрез полюсите на комичното и трагичното битието на пенсионера.
svetli_dni1_1024
Светли дни е клуб, в който пенсионерите се занимават с йога, театър, компютри, играят тенис на маса и най-вече общуват без предразсъдаци - споделят си тайни, ходят заедно на плаж като правят и първи стъпки в нудизма. Каролин получава подарък от дъщерите си - ваучер за Светли дни и се запознава постепенно с обстановката. След като напуска по скандален начин уроците по театър, тя е забелязана от младия инструктор Жулиен, който съвсем случайно се оказва с възпален зъб. Каролин лекува зъба на Жулиен, а след това Жулиен ще се постарае да излекува самотната душа на Каролин. Оформя се нова любов, в която Каролин открива света на тревата, благотворното влияние на червеното вино, късните похождения в чужд апартамент. Животът е твърде скучен, ако в него има само една любов!
svetli_dni2_1024
На ръба между моралната оценка и заслуженото удоволствие, Каролин търси начина, по който да бъде максимално искрена към съпруга си и към Жулиен. А кой е Жулиен: „наближаващ 40-те, без деца, симпатичен негодник". Каролин също се възприема в постъпките си като: „симпатична безсрамница", гравитираща около домашния уют и обществено порицаемото си поведение, но тя го прави по особено изискан начин: с такт, с усмивка. Разбира се в Светлите дни предстоят има и раздяла, но тя е лишена от патетика, остри слова, истерия, защото героите притежават усет за хармония или най-малкото добро възпитание.
svetli_dni3_1024_01
Добрият диалог, морските пейзажи, дълбоката синева и страхотната операторска работа задържат вниманието на зрителя постоянно в очакване и желание да наблюдава, да изпитва хедонистично удовлетворение от екранното присъствието на Фани Ардан. Актрисата (тази година навърши 65) е в изключителна форма и съвсем заслужено бе номинирана за женска роля с награди Сезар 2014. Миналата година филмът получи награда за режисура от МФФ Любовта е лудост - Варна.

Текст Елица Матеева

Euro Cinema

20 юли (неделя), 16:00
24 юли (четвъртък), 17:00

Популярни публикации