КИНО:Географът си пропи глобуса

Географът си пропи глобуса

Пътеводител за „щастливи” учители

Русия, 120`, 2013;
Режисьор: Александър Веледински; с Анфиса Черних, Иля Илиних, Константин Хабенски, Евгения Хиривская
Някъде в подножието на Урал, в скромно сгушен в пристанището си град, биологът Виктор Служкин е загубил работата си като методист в заводска бибилиотека. За да осигурява прехраната на семейството си, се съгласява да стане учител в гимназия, макар предметът география да не му е присърце. Ситуацията е почти като в древногръцка драма, но с обратен знак: учителят не уважава учениците, те не изпитват особено влечение към географията. Съпругата на Виктор - Надя, иска развод, а най-добрият му приятел й става любовник. За да е по-весело, и за да преглътне подобна порция битийно щастие, Виктор си общува с водката и подобни спиртни посестрими. Но не всичко е безсмислено пропиляно. Виктор има почитател в лицето на разумната гимназистка Маша Болшакова, която се опитва да му внуши, че е готин човек - в случаите, когато не пие. Труден поход с ученици, изправящи косата водни преходи, инфарктни приключения и уволнение са част от неволите на Виктор Служкин, който в действителност е симпатяга, примирил се със статуса на уморен от живота бивш идеалист.

Географът си пропи глобуса на режисьора Александър Веледински (един от създателите на популярния руски сериал Бригада) е екранизация на романа на Алексей Иванов. В книгата географът няма 30 години, но авторът одобрява ролята във филма да се изиграе от по-възрастния Константин Хабенски, заради приликата му с героя от корицата. Хабенски, също като Виктор, е меланхоличен добряк, отдаден на рационалното възприемане на живота като парадоксално оцеляване. „Ако се откажа от цигарите и пиенето и спестявам заплатата си на учител, ще са ми необходими около 150 години, за да си купя автомобил - родно производство." За изпълнението си в Географът си пропи глобуса актьорът, познат от хитовите заглавия Нощна стража, Дневна стража и Адмирал, е отличен с Кинотавър през 2013 за най-добра мъжка роля. Лентата пък грабва отличия за най-добър филм и най-добра музика на същия фестивал, награда на международното жури в Одеса през 2013, Почетна награда на фестивалните президенти Сахалин '13 и специалния приз The Hollywood Reporter.
the_geographer_drank_his_globe_away_pic2_1024
Реалистична и човечна хроника на съвременния руски пейзаж, където смартфоните и олющените кооперации, водката, пелмените и цигарите от вестник са ежедневни следи за modus vivendi - това е Географът си пропи глобуса. Харизматичният Хабенски, чувственият саундрак на филма (дело на китариста на легендарната група Аквариум Алексей Зубарев) и остроумният и динамичен диалог превръщат екзистенциалното щастие на персонажите в чудна история за смисъла да бъдеш истински добър човек.
Прожекцията е на 19 август от 21:00 в Маймунарника
част от лятната програма на София Филм Фест в парка.
Текст Елица Матеева

Популярни публикации