КИНО: УРОК – уроците на независимото българско кино в действие!

„УРОК” –  уроците на независимото българско кино в действие!

Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
С участието на: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева и др.
 
 Следя с любопитство работата на творческия тандем Грозева-Вълчанов още от времето на филма им „Аварийно кацане” .Тази година преди „Златна роза”, имах възможност да гледам „Скок”. Определено това, което правят младите режисьори е умно, силно, вълнуващо и съвпада с моята нагласа за добро кино. „Урок” ме плени и дори се усетих, че по време на прожекцията във Варна в рамките на 32 издание „Златна роза” възкликвах, говорех си на глас, оценявах с напрежение перипетиите на главния персонаж-учителката Надежда (Маргита Гошева).
                                                                              Маргита Гошева
  Филмът „Урок” притежава изключителни достойнства в сравнение с други шумно рекламирани родни „шедьоври”: добра сценарна находка, идваща от реалния ни живот, добър ритъм, чудесни актьори и най-вече хващащо те за гърлото присъствие на актрисата Маргита Гошева. Надявах се тайничко Маргита Гошева да грабне наградата за женска роля по време на „Златна роза”, но не винаги моите желания съвпадат с намеренията на журитата по света и у нас. Комичният оттенък на иначе изпълнената с драматизъм фабула се дължи на великолепните импровизации на актьорите Стефан Денолюбов и Иван Савов, които бяха гости на „Златна роза”.
Маргита Гошева и Иван Бърнев
  Защо филмът „УРОК” е важен за съвременната най-нова българска  филмова ситуация? „УРОК” е реализиран без подкрепата на НФЦ, въпреки това филмът си е като учебник за правене на артистично, но и близко до зрителя кино. Има история с дъх  на неореалистичното начало, познато от италианския неореализъм, но дълбоко в душата на филма се съдържа и иронично отношение към родния ландшафт като битие и икономика. Седмица след „Урок” видях последната творба на Жан-Пиер и Люк Дарден „Два дни, една нощ”. В тяхната история героинята на Марион Котияр подобно на учителката Надежда се бори с всички средства за своето битие. И независимо,че в българския „Урок” става дума за кредит и потенциално изгубване на жилище, а при белгийските режисьори за загуба на работа , филмите отразяват общочовешки проблеми, разказани с майсторство, с любов към героите и публиката.
   Логиката на събитията в „Урок”  се преплитат с принципите на Надежда, която се опитва да възпитава учениците си на честност, морал, истина, но уви след като се налага да намери пари, за да осигури покрив за семейството си, принципите се разколебават. И въпреки обстоятелството, че тя извършва грабеж, краят на филма е светъл, без упреци, без патетично сочене с пръст, защото всеки може да бъде жертва на своите принципи и да ги жертва, при условие, че живее в държава, в която държавните институти заобикалят закони, осъществяват измами, редовно прегазват правилата на играта.
  Поводът за създаването на „Урок” идва от вестниците, предстоят още две други пълнометражни истории с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов, посветени на реалността ни. Филмът е осъществен за период от година. Забелязан и подкрепен е още като проект от значим, престижен кинофорум: Берлинале Талент Проджект Маркет 2013. Режисьорката Кристина Грозева споделя в интервю  за  фестивалния бюлетин на „Златна роза” , че „Урок”:„беше заснет на мускули и с много приятели”. Въпреки неволите и трудностите „Урок” заслужава адмирации, заслужава да бъде разпространен добре и всеки киносалон би трябвало да срещне публиката ни с този силен  пълнометражен дебют. А наградите за тази кинотворба тепърва предстоят, защото за работата на талантливите хора границите не представляват проблем, те са част от пейзажа.
„Урок” бе отличен от 32 издание „Златна роза” с наградите на кинокритиката, награда на журналистите и награда „Варна”-Община Варна. Филмът е носител на награди от филмовите форуми в Сан Себастиян, Варшава и др.


Елица Матеева
Една статия от: www.why42.info публикувана на 23.10.2014

Популярни публикации