„ОСОБЕН ПОГЛЕД” с киното на ДЖИМ ДЖАРМЪШ

„ОСОБЕН ПОГЛЕД” с киното на ДЖИМ ДЖАРМЪШ

На 15 ноември от 10.00ч. отдел „Изкуство”-Регионална библиотека „Пенчо Славейков” очаква своята кино публика с изящното изкуство на режисьора Джим Джармъш. Лектория и киноакценти ще предложи театралният критик и режисьор Елица Матеева. Филмът, който ще бъде дискутиран е с участието на виртуозния дует: Тилда Суинтън и Том Хидълстън.
Независимото американско кино се превърна в нещо като еталон за качествено, стойностно и нетрадиционно именно и благодарение на една от своите икони - Джим Джармъш. Ако трябва да характерезираме историите на този режисьор с една дума, то те са аутсайдерски и в тях централният персонаж е аутсайдер, който е много по-симпатичен от съвременниците си. Присъствието на актьора и режисьор Роберто Бенини, музикантите Том Уейтс и Иги Поп в ранните му филмови произведения са отличителен белег за запазената марка "Джармъш". Благодарение на киното на Джармъш видяхме най-интересните експерименти в актьорската работа на Джони Деп, Форест Уитакър, Бил Мъри, Тилда Суинтън, а днес в редицата от нови попълнения попада и Том Хидълстън в последната приказка на Джим Джармъш "Само любовниците остават живи".
Няколко изречения са достатъчни, за да опишем фабулата на филма: Адам и Ева са вампири, обичат се, но живеят разделени в призрачни градове. Тя в Танжер, той в Детройт. От векове са в хармония с човечеството: използват кръв - внос от болнични фризери. Не нападат хора, съхраняват културното наследство на света, защото са живата памет за Шекспир, Байрон, Айнщайн, джаза, рока, рок-енд-рола...И все пак любовта е силна, срещат се в Детройт. Тук обаче се появява по-малката сестра на Ева-Ава (сладострастна, празноглавка - великолепно изпълнена от Миа Вашиковска). Ава създава суматоха с екзитус леталис за едно човешко същество и любовниците са принудени да търсят спасение в обителта на Ева -Танжер. Там уви възниква предпоставка за промяна на техния статус, финализираща се с репликата им: "Простете!" - следва охапване и затъмнение.
"Не искам да обяснявам какво представляват знаците и символите в моя филм. Дори за мен те са изненадващи и загадъчни. Във филма звучи рок, има литература, поезия, но тук властва тържеството на абсурда, защото светът е зациклил в този абсурд. В този свят, моите безсмъртни герои се опитват да излязат, да се спасят от капана на човешката депресия, разруха и хаос." - казва Джим Джармъш.
"Само любовниците оставата живи" е онази история, която сънуваш, но тя ще те подмине в реалността, защото любовта се нуждае от грижа, доброта и постоянство, а понякога и от животоспасяващо преливане на чиста кръв.
ПУБЛИКАЦИИ

Популярни публикации