„Особен поглед” с „Хора-птици”

„Особен поглед” с „Хора-птици”

  На 13 декември” от 15.00 ч. в рубрикта „Особен поглед” ще се представи номинирания в Кан 2014 френски филм на режисьорката Паскал Феран „Хора-птици”. Филмът е участник в т.нар. селекция на фестивала „Особен поглед” . Лекторията ще акцентира върху историята на фестивала в Кан. Модератор на събитието: Елица Матеева (театрален критик и режисьор).
Международният филмов фестивал на Кан  (le Festival international du film de Cannes или Festival de Cannes) е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в гр. Кан- Южна Франция.
Открит е на 1 септември 1939 г. с филма „Гърбушкото от Нотър Дам“. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество – Нацистка Германия напада Полша и избухва Втората Световна война.
  Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения. До 2002 г. се използва името Филмов фестивал на Кан.
 Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Най-престижната награда, давана в Кан, е Златната палма за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, отличава най-добрите и с други  награди като „голямата награда“ (втората по престиж).

Фестивалът е създаден по инициатива на министъра на образовянието и изкуствата, който е имал намерението да се осъществи голям френски кинофорум в отговор на съществуващия до тогава фестивал във Венеция. Първото издание от 1939 г. е под председателството на Луи Жан Люмиер.
През 50-те фестивалът придобива своята звездна слава, благодарение на участието на актьорите: София Лорен, Кърг Дъглас, Грейс Кели, Бриджит Бардо, Кари Грант, Роми Шнайдер, Ален Делон, Джина Лолобриджида и др.
 През годините се оформя и специалната конкурсна програма „Особен поглед”. Програмата „Особен поглед“ винаги включва 20 филма, която се обявява от селекционерите в средата на месец април. Подборката „Особен поглед“ само формално е „втори ешелон“ в Кан. Много често в нея попадат великолепни филми, дори по-добри от основния конкурс, но по преценка на селекционерите, останали извън него.
„ХОРА-ПТИЦИ” - 2014
Режисьор: Паскал Феран 
В ролите: Джош Чарлс, Иполит Жирардо, Джефри Кантор, Рошди Зем, Анаис Демусте и др.

Филмът е участник във фестивалите: Кан, Сънданс, Торонто.
Паскал Феран е режисирала само 4 игрални филма, въпреки началото на своята кариера през 1983 г. През 2006 нейната екранизация върху романа на Д. Лорънс „Лейди Чатърлей” имаше добър прием сред публиката и критиката, но със сигурност „Хора-птици” ще остави трайна следа в съзнанието на зрителите. „Хора-птици” е необикновен филм. Странна история, която е разказана необичайно и задържа вниманието. „Хора-птици” започва с разказ за хората, които се разминават на летището или докато отиват на работа. Тези пътуващи или крачещи хора са интересни с вътрешните си монолози, но след това внезапно и на пръв поглед без никаква връзка се запознаваме с Гари и Одри. Той консултира огромни строителни проекти, а тя е студентка, която работи като камериерка в хотел от веригата „Хилтън”, обслужващ  пътниците от летището. Какво се случва 24 часа по-късно?  Възможните отговори на тази загадка ни подарява ексцентричният филм „Хора-птици”.Популярни публикации