„ Феникс” или „Говори тихо”, когато любовта те предава



„ Феникс” или „Говори тихо”, когато любовта те предава
 sofia live 10 април
Режисьор - Кристиан Пецолд
Сценарий - Кристиан Пецолд, по романа на Юбер Монтеиле
Оператор - Ханс Фром
Музика - Щефан Вил
В ролите - Нина Хос, Роналд Зерфелд, Нина Кунзендорф, Имоджен Коге 



Феникс Феникс Феникс

 През 1943 г. Курт Вайл пише песента „Говори тихо”, която се превръща в хит от мюзикъла „Докосване на Венера”. Били Холидей, Сара Вон, Ела Фицджералд,Чет Бейкър, Барбра Стрейзънд и още много талантливи изпълнители записват в свои албуми „Говори тихо”. Връзката между топлата и нежна композиция и един от най-популярните немски съвременни режисьори Кристиан Пецолд е код към разплитането на любовната интрига в последната му филмова творба „Феникс”. Действието на „Феникс” е съсредоточено в края на Втората Световна война. Берлин е град на погубените съдби, град на останки от миналото, между които броди призракът на Нели Ленц-джаз певица от еврейски произход, останала жива по чудо след ужасите на лагер, в търсене на своя съпруг Джони. Приятелката й Лена й осигурява нова самоличност чрез пластична операция. Нели е единствена богата наследница, но тя предпочита да открие своя съпруг пред охолния живот, който й предлага бъдещето. Оказва се, че съпругът-джаз пианист е предал Нели на нацистите през октомври 1944 г. След войната е келнер в клуб „Феникс”, където американски войници прекарват свободното си време. Нели открива Джони, но той не я разпознава. Предлага й да се представи за неговата съпруга пред приятели и роднини, за да наследят и разделят богатствата на еврейската фамалия. Нели участва в неговото фиаско, за да си докаже, че може би там някъде любовта е жива и че всичко е лош сън, но в края на парадоксалната изпълнена с драматични ситуации история, тя разбира,че любовта никога не е била спътница в живота й.В болката, в предателствата, в ужасите на войната се възражда крехката душа на Нели, която като феникс търси светлината, истината и вярата в хората.

   Кристиан Пецолд разказва с аскетизъм и чистота историята на своя феникс, родил се отново се след края на войната. В повечето му филми зрителят се натъква на повторения от грешки, на странно, греховно дежа вю, след което прошката е задължителна.  В по-старите му произведения, в които участва 40 годишната муза-актрисата Нина Хос като: „Волфсбург”(2003), „Йела”(2007),”Йерихон” (2008)„Барбара”(2012), винаги се стига до особен вид тихо напрежение-дежа вю, при което персонажите се потапят във водовъртеж от случили се в миналото събития, предопределящи бъдещето им.  Във „Феникс” Нина Хос като Нели е концентрирана, деликатна и същевременно крехка в любовните си трепети, но на финала, докато изпълнява „Говори тихо”, зрителят открива другото лице на Хос-силна, мощна, обсебваща Нели-сбогуваща се с любовта.
  „Феникс” е поредното незабравимо постижение в творческата биография на тандема Пецолд-Хос, които навлизат в душата без сантимент, а с вещината на изследователи-анализиращи до последния детайл най-тъмните кътчета на човека.
награди и номинации:
Сан Себастиан ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна раковина” за най-добър филм .


G8 Cinema

14 април (вторник), 22:00
15 април (сряда), 14:15
16 април (четвъртък), 13:30

Популярни публикации