Ралф Файнс като режисьор в рубриката „Особен поглед“

Ралф Файнс като режисьор в рубриката „Особен поглед“

 През месец май варненските почитатели на седмата муза ще имат възможност да се насладят на качествата на актьора Ралф Файнс и като режисьор. Поредната кинолектория в отдел „Изкуство“- Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ -  Варна е посветена на творчеството на харизматичния англичанин, който изследва интересен аспект от живота на писателя Чарлс Дикенс чрез средствата на киното. През 2013 излиза режисьорска екранна адаптация на Файнс върху книгата на Клер Томалин „Невидимата жена“ ("The Invisible Woman: The story of Nelly Ternan and Charles Dickens"-1991). Кинолекторията ще се осъществи на 23 май от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“- Регионална библиотека - Варна, а модератор и водещ на събитието е Елица Матеева-театрален критик и режисьор.
  Чарлз Джон Хъфам Дикенс е английски писател, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха. Още докато е жив, той постига популярност и слава. И до днес е считан за автор на някои от най- емблематичните романи и герои в английската литература.
 Много от романите на Дикенс първоначално са публикувани в ежемесечно издавани отделни части; формат, станал популярен по това време, донякъде благодарение на изданията на самия Дикенс. За разлика от други автори, които завършват книгите преди началото на публикуването им като поредица, той често пише отделните епизоди непосредствено преди издаването им. Този начин на публикуване придава на романите му характерен ритъм, предназначен да задържи вниманието на читателите така, че да очакват следващото издание от поредицата.
Чарлз Дикенс и неговото творчество са високо оценявани за техния реализъм, комичност, майсторство на прозата, характерни персонажи и социална ангажираност от писатели като Лев Толстой, Джордж Гисинг и Гилбърт Кийт Честъртън. В същото време други автори, като Хенри Джеймс и Вирджиния Улф, ги критикуват за тяхната сантименталност и неправдоподобност.
   В последните години от творческата му биография, Дикенс наема актриси за пиесата си „Замръзналите дълбини“ (The Frozen Deep), която пише съвместно със своя приятел – драматурга Уилки Колинс. Така 45-годишният писател среща и се влюбва в 18-годишната Елен Търнън. Противно на викторианския морал и норми, през 1858 г. Дикенс се разделя с жена си, но разводът е невъзможен поради славата му. Катрин напуска семейния дом с едно от децата, като оставя другите девет на грижите на сестра си Джорджина.
"Трябва да го делиш с публиката му и никога няма да си сигурна кого обича повече – теб или нея”, казва госпожа Дикенс на младата любовница на писателя, която остава с него до смъртта му – в сянка.
В „Невидимата жена“ Елън разказва спомените си години по-късно, но без да разсейва напълно мъглата. И това е най-хубавото във филма – че бяга от черно-белите изводи и бавно се разгръща в нюансите, които постига с играта и режисурата си Рейф Файнс (името Ralph не се произнася Ралф заради стара английска традиция в семейството му, да я уважаваме).
Дикенс е на 53, женен с 10 деца, когато среща 18-годишната Нели (Елън). Съпругата му е загубила неговия физически и интелектуален интерес, докато младото момиче е омагьосано от таланта и публичната му персона. Заедно с цяла Викторианска Англия – писателят е в пика си, обожаван и магнетичен като рок звезда, човек, който блести най-силно в тълпа. Невидимата жена, по биографичната книга на Клеър Томалин, не е история за любов, която върви срещу социалните порядки на времето. А история за любовта на един велик, но не задължително добър мъж, който е техен заложник. В филма „Невидимата жена“ участват актьорите: Ралф Файнс, Фелисити Джоунс, Кристин Скот Томас, Том Холандър, Шарлот Хоуп, Джон Кавано, Том Атууд, Том Бърк, Томи Кърсън-Смит, Пърдита Уийкс, Ричард Маккейб, Марк Декстър и др. Майсторската работа на Файнс по сценария на Аби Морган ("Желязната лейди") разкрива деликатността на връзката между Нели и Дикенс: моралната дилема за писателя, чийто брак и семеен живот са застрашени, както и безпътицата пред Нели, която е принудена да изживява любовта си тайно.
Филмът е с 2 номинации за Британските независими филмови награди – за най-добра актриса на Фелисити Джоунс и поддържаща актриса на Кристин Скот Томас
Номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми.



Популярни публикации