Любовта е странно нещо Нюйоркска повест за сърцето

Любовта е странно нещо

Нюйоркска повест за сърцето


САЩ, 98`, 2014;
Режисьор: Айра Сакс; с Чарли Тан, Алфред Молина, Джон Литгоу
Американският режисьор Айра Сакс не е популярно име за родната публика, но благодарение на Любовта е странна зрителят ще открие изключителна светла и топла драма, решена чрез натрупване на статично заснети кадри. Така режисьорът е изградил особена атмосфера, която подтиква любителите на седмото изкуство към умозрително, но и сетивно потапяне в любовния дискурс. Туптящият Ню Йорк в Любовта е странна е интерпретиран като японско хайку: няколко щриха, няколко ъгъла от града, дворове и покриви на жилищни кооперации, окъпани в слънце или пък в мекотата на късните часове. Ню Йорк в историята на Сакс диша с времето на ноктюрно от Шопен.
Любовта е странна image
Бен (Джон Литгоу) и Джордж (Алфред Молина) живеят заедно като семейство от 39 години. Настъпило е времето, когато имат легалната възможност да положат брачна клетва и да узаконят своята любов. Скоро след романтичната сватбена церемония Джордж е принуден да напусне своята работа като учител по музика в реномирано католическо училище. Ръководството не иска да се разпространява слуха, че учителят е гей, при това младоженец. Бен и Джордж трябва да продадат жилището си, защото нямат достатъчно финанси (единият е пенсиониран художник, а другият - безработен учител). Роднини и приятели предоставят подслон на двамата чаровници и за първи път Бен и Джордж са разделени.
Любовта е странна image
Въпреки че е отседнал при своя любим племенник, Бен се превръща в бреме за неговата съпруга (Мариса Томей), която покрай грижите за гневен тийнейджър (Чарли Тан) и бърборещ старец-новодомец не успява да довърши поредния си роман. Джордж пък е жертва на вечерните партита на своите домакини. След множество перипетии новото домашно огнище е осигурено, но човешкият живот винаги ни изненадва с неочакваните си обрати.
Любовта е странна image
Дуетът Литгоу-Молина демонстрира стил и мащабен хоризонт на актьорската игра. Любовта е странна е може би най-балансираният досега филм на Сакс, изпълнен с харизматичен артистизъм, за разлика от радикалния Не гаси светлината от 2012. Лентата е ироничен коментар върху социо-икономическия имидж на съвременния човек, който се обявява за толерантен, но е твърде объркан, когато в жилището му се появи гей, макар и роднина. Филмът достойно защитава позицията, че хуманността е ценно качество, определящо  жизнения стандарт на социума.
Любовта е странна image
с една дума
РЕЖИСЬОРСКО ВИЖДАНЕ. „Заснех Любовта е странна като комедия от 30-те години на миналия век. Донякъде това е филм за времето на нашите родители, които познават любовта, но и филм за незнанието на младите по отношение на любовното чувство. Литгоу и Молина са приятели от над 20 години, представям си ги дори като хлапета - как заедно са споделяли мечтите си в детските летни лагери и сякаш продължават да се държат по същия начин и днес. Смятам че тази история залепна като ръкавица на актьорите ни, а те продължават да живеят с чистотата на персонажите година след премиерата на филма." - споделя Айра Сакс.

Текст Елица Матеева

Популярни публикации