„ОСОБЕН ПОГЛЕД“ с КАТРИН ДЕНЬОВ И ЕМАНУЕЛ БЕРКО в „ МЛАДА КРЪВ“

„ОСОБЕН ПОГЛЕД“ с КАТРИН ДЕНЬОВ И ЕМАНУЕЛ БЕРКО  в „ МЛАДА КРЪВ“


На 28 май в обичайния час - 10.00 ч., почитателите на седмата муза ще имат възможност да се запознаят с режисьорската работа на френската актриса Емануел Берко и миналогодишната й творба „Млада кръв“. Мястото на срещата е отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. Модератор и водещ на срещата е Елица Матеева-критик и театрален режисьор.
Малони (Род Парадо) е безочлив, харизматичен и напълно неконтролируем младеж. Шегите му стават все по-опасни и експлозивният тийнейджър го грози сериозно наказание. На помощ идва Флоранс (Катрин Деньов), детски съдия, която има собствено мнение относно системата на образованието. Тя му дава още един шанс, а Малони ще трябва да се пребори със страховете си, с натрупаната ярост и с първите си любовни терзания.
През 2015, 68-ият кинофестивал в Кан се откри с прожекцията на филма "Млада кръв“. Подобно откриване се случва едва за втори път след като през 1987-ма със своя „Влюбен мъж“ Диан Кюри успя да наруши непоклатимото „мъжко“ статукво за стартиране на официалната церемония. През 2015 в Кан актрисата-режисьор Емануел Бeрко спечели награда за главна женска роля за изпълнението си във филма „Моят крал“ на Мейвен.
„Млада  кръв“ демонстрира почти с документална достоверност реалността и проблемите на подрастващото поколение. Въпреки социалният нихилизъм, с който е изпъстрен делника на младите, филмът на талантливата актриса и режисьор Емануел Берко е наситен с позитивно настроение, защото посланието му носи идеята, че при коректни отношения между родители и деца, учители-ученици, дори и трудните тийнейджъри  могат да намерят изгубената връзка с обществото. Актьорите: Катрин Деньов, Беноа Мажимел, изгряващата звезда Род Парадо, Елизабет Мазев (българка по произход), Сара Форестие са изключително добър екип, предопределящ  визията и ритъма на филма. „Млада кръв“ (английското название на филма е „С високо вдигната глава“) може да бъде съпоставен с мелодрамата „Мамо“ на канадския режисьор Ксавие Долан, но за разлика от него, Емануел Берко предлага  комуникиращ с широката публика финал. На ръба между сантименталното и реализма „Млада кръв“ играе умело с емоциите на зрителя.

Номинации и награди: „Сезар“ 2016  за най-добър поддържащ актьор - Беноа Мажимел, „Сезар“ 2016 за най-добра актриса – Катрин Деньов, „Сезар“ за изгряващ актьор Род Парадо. Номинация „Сезар“ за оригинален сценарий (Емануел Берко, Марсия Романо), номинации „Сезар“ 2016 за най-добър игрален филм и за режисура и за поддържаща актриса (Сара Форестие). Награда „Люмиер“ 2016.

Популярни публикации