ФАТИХ АКИН – ЕДИН РОМАНТИК НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ

„CINEMA CONTEMPORARY”– четвърта (последна) част
25 МАЙ-19.00 В КОНТЕМПОРАРИ СПЕЙС-ВАРНА

ФАТИХ АКИН – ЕДИН РОМАНТИК НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ
Въпреки че отдавна е навършил четиридесетте, Фатих Акин си остава момче. Той е нещо като пънкар, бунтар в киното. Казват, че е турски режисьор (по произход), който живее в Германия, но за него това е без значение – киното намира своята идентичност, когато зрителят се идентифицира с историята от екрана. Именно тогава киното е живо, а историята, която ни разказва, получава паралелен живот.
Акин е изключително концентриран режисьор, независимо, че под повърхността на някои негови произведения (“През юли” /2000/, “Солино” /2002/, “Храна за душата” /2009/), сякаш рошав стопаджия вдига палец, в очакване зрителят да сподели неговата мечта.
Трилогията “Любов, Смърт и Дявол” е може би най-целенасоченото филмово изследване на Акин, изпълнено с перфекционизъм от А до Я. Първата част на трилогията – “Срещу стената”, донесе на Акин „Златна мечка“ от Берлинале, а година по-късно той стана член на международното жури в Кан. „На прага на Рая“ от 2007 е могъща приказка за смъртта, разказана с изящество и вълнение, където тъжните очи на Хана Шигула пленяват, задържат дъха и същевременно се вторачват в търсене на прошка, вторачват се с всичките въпроси, които има една майка, загубила дъщеря си заради нечии криворазбрани политически идеали.
„Героите на Фатих Акин горят от страсти и жадуват свобода, самият той излъчва същата прекрасна енергия, когато говори за кино – за собствените си филми, за филмите на другите и изобщо за всичко на света от миналото, настоящето и бъдещето“ Мартин Скорсезе
Водещ на кинолекторията: Елица Матеева, театрален критик и режисьор

„CINEMA CONTEMPORARY” е един проект на Фондация „Крео Култура”, реализиран с подкрепата на Фонд „Култура”- Община Варна.

Популярни публикации