"ШЕСТИЦА ПО СЕКС"
или леки театрални пириуети около едно четене на маса  
от Елица Матеева

с участието: Петър Антонов и Елица Матеева


HORIZONT GREEN STAGE - 19 ч.


Сигурно знаете, че четенето на маса е част от подготовката на драматургичен текст, който при повече късмет може да се превърне в добър спектакъл. Но със сигурност не знаете какво удоволствие за четящите артисти около една маса.. е:

- Когато четенето се случва на открито,
- Когато актьорът и авторът на пиесата се опитват да постигнат емоцията на текста в общ процес,

Тази вечер един актьор с опит - Петър Антонов и един автор с малък опит в театъра (повече като критикар-театрален критик и по-малко като режисьор) - Елица Матеева, ще ви направят съпричастни към няколко истории, в които действащите лица слагат знак за равенство между любовта и секса. А дали пък едното не е резултат от другото и дали въобще пък чувствата и сексът не са сиамски близнаци, не са част от драматургичното произведение "Любов"?

Няколко забавни откъса от пиесата с автор Елица Матеева "Шестица по секс" за първи път търсят своята публика.

Очакваме ви в HORIZONT GREEN STAGE с надеждата да имаме оценка "отличен" в съвместното усещане за театрално четене, случващо се в динамично общуване между публика и персонажи.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център, както и на място: HORIZONT GREEN STAGE - 19 ч.


ЗА АВТОРА

Елица Матеева е родена във Варна. Завършва НГХНИ „Константин Преславски” и Технически университет (спец.” Право”) в родния си град. Магистър – НАТФИЗ „Театрознание”, специализира „Режисура за драматичен театър” с худ.ръководител проф.Пламен Марков.

През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви тетарални празници 2004. Елица Матеева e работила като режисьор с хореографа Красен Кръстев в проекта си „Stereo Love” - спектакълът е гостувал Берлин и в Център „Гротовски” - Понтадера (Италия). Пиесите й „От твоето тъмно цвете” и „ФЕЙСБУК” са номинирани за драматургия на Друмевите авторски прочити. Спектакълът й от 2007 (ДТ-Ловеч) „PLAY/BACK” по романа на Педро Алмодовар „Пати Дифуза - порнозвездата на 80-те” участва в няколко театрални фестивала, сред които и ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. В първия й моноспектакъл „Сега-ал(ь)бум” по текст на Евгений Гришковец се изявява като актьор-режисьор и съавтор, с него участва на два фестивала, като през есента на 2011година по покана на проф. Стефан Данаилов играе на ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. Соло пърформансът й „Chrono dance”(2012) по интервюта на хореографа Мила Искренова е осъществен с Добромир Мързов-а.к.а DJ Soulmate. През 2013 г. режисира театралния моноспектакъл „SOS, ЛЮБОВ!” по романа на Ф.Бегбеде „Любовта трае три години” със съдействието на програма „Варна - територия на творчеството”- Община Варна. Модерато е автор и модератор на кинолектории, провеждани в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна.

Артистичен директор на форума, който се провежда във Варна: „5 и 1|2 скандинавски визии за култура” – независим проект посветен на съвременното скандинавското кино, литература, музика и др.

Елица Матеева е член на Националното общество на независимите критици.

Продължава да пише активно театрална и филмова критика за различни специализирани издания. Продължава да вярва, че има смисъл да се прави култура във Варна, въпреки ограничеността на местния пейзаж и някои културни институти.

ПЕТЪР АНТОНОВ: възпитаник на професор Снежина Танковска (НАТФИЗ), изпълнител на една от главните роли в дебютния филм на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ и в дебютния игрален филм на Стефан Командарев „Пансион за кучета“, по-късно мигрира в Италия, където преподава актьорско майсторство. Тази година се завърна с моноспектакъла „Едуард“ по сценарий на режисьора и писателя Радослав Гизгинджиев. Петър Антонов е роден във Варна и е един от възпитаниците на Братя Райкови в „Щурче“.

Популярни публикации