КИНОЛЕКТОРИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ИТАЛИАНСКАТА АКТРИСА ВАЛЕРИЯ ГОЛИНО



КИНОЛЕКТОРИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ИТАЛИАНСКАТА АКТРИСА
                                  ВАЛЕРИЯ ГОЛИНО



На 22 октомври  от 10.00 ч. кинолюбителите в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще отпразнуват в лекторски модул рождения ден на италианската актриса и режисьор Валерия Голино и ще имат възможност да видят:
„ЗАРАДИ ТЕБ“ – игрален филм на Италия
2015, 110 мин.
Режисьор: Джузепе Гаудино
В ролите: Валерия Голино, Максимилияно Гало, Адриано Джанини и др.
Награди: МФФ Венеция 2015, награда за актьорско майсторство „Волпи“ и награда „Пазинети“ за Валерия Голино.
ЗА ФИЛМА
Анна била смело и уверено в себе си дете, но сега е изпълнена с безразличие жена, която вече двайсет години отказва да види какво всъщност се случва в семейството й. Предпочита да не взема страна и да се рее във вакуума между Доброто и Злото. Позволила е на живота си бавно да изтлее в името на любовта към децата й и семейството. Убеждава сама себе си, че не струва нищо. Ежедневието й е толкова сиво, че е спряла да вижда цветове, но в телевизионното студио, където работи, всички я харесват. Анна има вродената дарба да помага на другите, но не помага на себе си. Въпреки леко раздраната пелена от мрак някъде светва малка ярка звездица...
Вход СВОБОДЕН. Модератор на срещите: Елица Матеева, критик и режисьор

На 22 октомври Валерия Голино – една от най-добрите съвременни италиански киноактриси, звезда на независимото кино ще навлезе в своята 51 годишнина. Баща й е специалист по германска литература, а майка й (по произход гъркиня) е художничка. Валерия расте в родния си Неапол, но още на 14 годишна възраст я ангажират за лице на козметична фирма в Атина, а после и в Лос Анжелис.
Дебютира в киното през 1983 г. във филма „Ирония на съдбата” на прочутата италианска режисьорка Лина Вертмюлер. Валерия Голино е сред малкото италиански актриси, успели да направят успешна кариера и в Холивуд, където се снима в няколко нашумели филма, като „Рейнман” (1988), „Смотаняци” 1 и 2 (1991, 1993) „Година на оръжието” (1991), „На чисто” (1994), „Четири стаи” (1995) и „Да напуснеш Лас Вегас” (1995), „Бягство от Ел Ей”(1996). Междувременно в Европа прави две от най-хубавите си роли-любимата на Бетовен Джилита Гуадичи в „Безсмъртна любима” (1994), а също и глухонямата героиня от чудесния филм на Андреас Пандзис „Клането на петела” (1996). Силно драматично присъствие, излъчване на вътрешна чистота и романтичен еротизъм – това са основните достойнства на Голино, с които неизменно покорява сърцата на зрителите.

Популярни публикации