„МУЗИКА И КИНО“ стартира с игрален филм за невероятната Нина Симон






„МУЗИКА И КИНО“ стартира с игрален филм за невероятната Нина Симон
В поредния цикъл от лектории, посветени на  киното публиката ще се запознае с най-новата  филмова игрална интерпретация, свързана с живота и творчеството на американската соул дива Нина Симон. Как киното разказва чрез силата на големия екран за съвременните музикални величия, почитателите на киноклуба в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще разберат в новата рубрика „Музика и кино“ на 19 ноември от 10 ч. Модератор на събитието е Елица Матеева- критик и режисьор, а последното й филмово предложение е:
„НИНА“ – игрален филм на Великобритания ,2016, 90 мин.Сценарист и режисьор - Синтия Морт.

В началото  Нина Симон е "млада, талантлива и черна, а след това - тя е просто гневна.Такава е от дете, такава остава и през целия си 70-годишен живот. Родената през 1933 година Юнис Катлин Уеймън, която по-късно ще се нарече Нина Симон, така и не успява да преодолее усещането, че не е постигнала това, което заслужава.
Тя пее с почти андрогенен баритон, както пише и Дориан Лински от The Guardian, който варира (по собствените думи на Симон) от "дрезгав" до мек като "кафе със сметана". Нина пише песни и свири на пиано като виртуоз, интерпретира всякакви мелодии със сила и въображение. Въпреки, че е много талантлива, след като завършва училище, Юнис бива отхвърлена от Музикалния институт във Филаделфия, именно, заради цвета на кожата си.
Един от най-силните й концерти, който е включен в албума Nuff Said! се провежда по време на музикалния фестивал в Уестбъри на 7 април 1968 година, три дни след като Мартин Лутър Кинг е застрелян. Тя представя чисто нова песен, наречена Why? (The King of Love Is Dead).
През 1970-та Симон губи вярата си в активисткото движение, защото революцията, за която тя мечтае, не се случва.На края на живота си, тя вече знае: "Няма движение за граждански права. Всичко се разпадна" и признава, че е щяла да бъде по-щастлива, ако не се беше занимавала с политика.В последните години преди смъртта си през 2003 година, Симон изглежда сравнително помъдряла.Тя не успява да дочака триумфалното си завръщане, но все пак старостта й представлява достоен край за жена, цял живот водила самостоятелна война срещу всичко и всички.
Филмът „Нина“ проследява завръщането на Нина Симон - Нина успява да ангажира нов съмишленик за работата си - Клифтън Хендерсън. Клифтън  заема мястото на личен асистент  и полага изключителни усилия, за да реализира сценичните изяви на певицата - никой не иска да работи с Нина Симон заради ужасния й характер .  В главните роли публиката ще се наслади на играта на актьорския дует:  Зои Салдана (Нина) и  Дейвид Ойелоуо (Клифтън).

Популярни публикации