5 и ½ СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА В ЛЕКТОРСКИ МОДУЛ

5 и ½ СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА В ЛЕКТОРСКИ МОДУЛ
На 3 декември (събота) от 10 ч. в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”- Варна ще се състои поредна лекторска среща, свързана с характеристиките на съвременното кино на Скандинавието и интердисциплинарния модул „5 и ½ СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА”. Зрителите ще видят трагикомедията от Исландия - Дания „Фуси” 2015. Водещ на срещите е Елица Матеева: критик и режисьор. Вход свободен.

„ФУСИ”

Режисьор - Дагур Кари
Сценарий - Дагур Кари
Оператор - Расмус Видебек
Музика - „Слоублоу”
В ролите - Гунар Йонсон, Илмур Кристянсдотир, Сигюрйон Кяртансон, Франциска Уна Фагсдотир, Маргрет Хелга Йохансдотир, Арнар Йонсон, Торир Семундсон, Ари Матиасон, Фридрик Фридриксон, Ингун Йенсдотир
Продуценти - Агнес Йохансен, Балтасар Кормакур

Фуси е мъж на средна възраст, който не може да събере кураж, за да напусне семейния дом и да навлезе в света на големите. Ежедневието му преминава така, сякаш е заспал, а рутината е единственото нещо, което го държи на повърхността. Когато една друга жена на неговата възраст и 8-годишно момиче неочаквано навлизат в живота му, той е принуден да разпери криле и да види накъде ще го отнесе вятърът.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

Кайро 2015 – Специалната награда на журито „Сребърна пирамида” за най-добър режисьор; CPH PIX 2015 – Наградата на публиката „Политикен”; Трибека 2015 – Най-добър актьор в игрален филм (Гунар Йонсон), най-добър игрален филм, най-добър сценарий на игрален филм; Валядолид 2015 – Най-добър актьор (Гунар Йонсон).
Скорошни публикации

Популярни публикации