Представяне на "Целият свят е... кино!"

Целият свят е... кино!
На 13 декември от 19.00 ч. в Дома на киното (София), в рамките на филмовия фестивал „Северно сияние”, ще се състои представянето на втората книга на Елица Матеева.
„Целият свят е ... кино!” е сборник от рецензии, посветени на съвременното кино. Дали животът е кино или киното е живот, ще разберете, ако обичате приключенията на 24 –те кадъра в секунда. Киното е визуална провокация, която внушава, въздейства и ни подтиква към промяна. Киното е трудно приключение за хората, които го създават. „Целият свят е ... кино!” е също приключение, форма на обяснение в любов, тук авторът прави своето любовно, словесно вричане на магията, която ни озарява, когато попаднем в тъмния салон. Кинорецензиите проследяват творчеството на творците: Вим Вендерс, Уди Алън, Братя Тавиани, Нани Морети, Терънс Малик, Гаспар Ное, Фатих Акин, Ксавие Долан и др.Между страниците на книгата не са пропуснати заглавия от най-новото българско кино.
„Целият свят е ... кино!”, защото понякога е по-добре да живееш в художествената реалност, в която действителността е обобщение, категоричен извод, приказка за пораснали деца.

За автора: Елица Матеева е родена във Варна. Завършва Хуманитарна гимназия и Технически университет (специалност „Право“) в родния си град, а след това – „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Специализира и „Режисура за драматичен театър” с худ. ръководител проф. Пламен Марков. През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви тетарални празници 2004 г.
През последните 3 години със съдействието на Община Варна е реализирала като ръководител три проекта: театрален спектакъл по романа на Ф.Бегбеде „Любовта трае три години” със заглавието „Sos, любов!“, авторска книга с критика, интервюта и пиеси „Между театъра и киното” и интердисциплинарния творчески проект „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”, изследващ съвременните постижения на скандинавската култура. Пише за различни медии и е автор и водещ на кинолектории към отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.

Популярни публикации