"БОЖЕСТВЕНИТЕ"- 21 януари, отдел "Изкуство"- Регионална библиотека-Варна


 С носител на приза „Златна камера“ от Кан се открива новата кино година в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна
На 21 януари от 10:00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде показан в рубриката „Поглед към новото френско кино“ филмът „Божествените“ (2016). Филмът ще бъде представен с лектория от критика и режисьора Елица Матеева.
„Божествените“ е един от най-горещо аплодираните филми в Кан. Драмата разказва историята на Дуня - буен тийнейджър, която определя като главна цел в живота си „ забогатяването“.
Режисьорката на “ Божествените“ Худа Бенямина е дебютантка от марокански произход, нейният първи филм спечели „Златна камера“ за дебют в Кан и е едно от събитията на фестивала. Критиката не пести и хвалебствия за играта на Улая Амамара (сестра на режисьорката), която прави също дебют и изпълнява ролята на Дуня.
Дуня живее в гето до Париж, където властват наркотиците и религиозното възпитание. Тя иска да има успеха на Ребека- локален нарко – бос и полага усилия да стане част от приближените й, за да има пари. Тази пристрастеност към парите съсипва живота на Дуня и нейната най-добра приятелка Мамуна- двете стават дилърки и нищо не може да се върне назад. Заради бедността, в която живее Дуня, тя вижда в Ребека пример, но късно осъзнава, че успехът й е илюзия.
Бунтовете в Париж от 2005 са повод за Худа Бенямина да заснеме „Божествените“, тогава се разрушават предградията:
“ Бях гневна, бясна, бях готова да изляза навън и да се бия, но си казах, че е по-добре да се направи филм, вместо да се пускат бомби и сълзотворен газ!“- тогава режисьорката е на 25 години и учи актьорско майсторство. „Всъщност бунтовете не доведоха да промяна, нямаше ехо след тях. Нищо не се създаде, дори предизвикаха по-голяма бедност и мизерия “- споделя Худа Бенямина.
„Божествените“ ще бъде представен за първи път във Варна.
„Божествените“ (2016) – премиерен филм на Франция и Катар.
Сценарист: Худа Бенямина, Ромаин Компинг, Малик Румеау
В ролите: Улая Амамра, Дебора Лукумена, Кевин Мишел и др.
Вход:СВОБОДЕН!!!

Популярни публикации