С ЖУЛИЕТ БИНОШ В "ОЧАКВАНЕТО"

Жулиет Бинош под режисурата на най-добрия ученик на Паоло Сорентино в „Очакването“
Творческата биография на една от най-обаятелните звезди на френското кино, неповторимата актриса Жулиет Бинош и нейното участие в италианския филм „Очакването“ ще бъде предмет на поредната лекторска среща в отдел „Изкуство“ при Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна на 18 февруари от 10:00 ч. Филмът е дебют за младия режисьор Пиеро Месина, който е един от най-талантливите ученици на последователя на Фелини – неподражаемият Паоло Сорентино. Пиеро Месина е бил асистент- режисьор на „Великата красота“ – един от най-блестящите шедьоври на Сорентино- увечнал се с множество награди, сред които и Оскар за чуждоезичен филм. В изяществото на режисурата на Месина се чувства влияние от Сорентино, но младият режисьор за разлика от своя учител е по-последователен в психологическото разгръщане на своите персонажи. „Очакването“ е вдъхновен от две творби на Луиджи Пирандело и е сниман в Сицилия-родното място на Месина.
„Един мой приятел ми разказа за баща, който е загубил сина си. Когато всички се сбогуват с тялото на сина, бащата отказва да признае смъртта му и живее с мисълта, че синът е жив-тогава хората около него започват да се държат по същия начин, сякаш нищо не се е случило.“ – разказва Месина. Младият режисьор изпраща сценария си на Бинош и скоро тя го търси, за да потвърди участието си в дебютната му пълнометражна работа. Със специален кастинг се определя другата главна актриса - Лу де Лааж. „Очакването“ е история за майка, която загубва своя син, но отрича смъртта му,като казва на пристигналата от Париж негова приятелка, че той ще се завърне у дома по време на Пасха. Майка и годеница са в очакване на завръщането.
„Очакването“ бе номиниран за „Златен лъв“ във Венеция през 2015 г. Филмът е носител на следните награди: най-добра актриса (Жулиет Бинош) от фестивала в Бари 2015,“ Давид на Донатело“ 2015 за най-добър режисьор, специална диплома от фестивала във Венеция 2015 и „Сребърна панделка“ 2015 за актьорското изпълнение на Жулиет Бинош-награда на гилдията на италианските журналисти.
„Моите героини решават да споделят една лъжа, докато я споделят взаимно, лъжата се превръща в истина. „Очакването“ е филм за силата на общението между хората. Това е филм за любовта.“ – Пиеро Месина
Автор и водещ на срещите: Елица Матеева-критик и театрален режисьор.

Популярни публикации