5 и ½ скандинавски визии за култура 2017




Успяхме и тази година да подготвим третото издание – повод за радост и лична гордост, защото всичко се случва с приятели. Докато съм във Варна, ще Ви забавлявам и занимавам с моята страст – киното. Най-важната задача, която  съм си поставила е да работя с млада публика, прояваваща отношение към авторското кино. Кино, което те пленява и подтиква към размисъл. Ако искате да продължавам в подобна посока, най-простичкото, което може да направите е: да изявите своята съпричастност към събитието в качеството на негов зрител, а за дългогодишно сътрудничество - обменяме контакти, идеи за спонсорство, банкова сметка и всичко ще бъде наред.
Да си преговорим какво е 5 и 1/2 скандинавски визии за култура? Това е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи чрез адекватно представяне на практики от света на киното. Зная, че усилията ми не са напразни, но често битието ме опровергава. На третото издание избрах чрез лектория да разкажа за Лукас Мудисон – инетересен шведски режисьор, естествено ще видим заедно и негов филм! Защо кино от Скандинавието? Защото Скандинавието е добър пример за културна стратегия - умна, модерна, мотивираща към творчество и развитие.
Това е от мен за 2017 - другото е  здраве и хармония!
Елица Матеева-артистичен директор на 5 и ½  скандинавски визии за култура



ПРОГРАМА
10 май  - 18:30
Мащерка
The Homecoming – Blóðberg
Исландия (2015) 100 мин.
Режисьор: Бьорн Хлинур Харалдсон
Сценарист: Бьорн Хлинур Харалдсон
С: Харпа Арнардотир, Свейн Олафур Гунарсон, Маргрет Гудмундсдотир, Йохана Йонас

Гунар е социолог, написал безброй книги за самоусъвършенстване, който живее в огромна къща заедно със своята съпруга Диса, с която са женени от 30 години. Синът им Давид се прибира от пътешествие из Европа с нова приятелка. Красива, умна и възпитана, Суна е мечтаната снаха за семейството. Но присъствието на момичето кара дълбоко пазена тайна да завладее ежедневието на Гунар.

Награди и номинации:
МФФ Чикаго – номинация за най-добър режисьор; МФФ Сао Пауло – номинация за най-добър филм;  Награди „Еда” – номинации за най-добър филм, актриса (Харпа Арнардотир) и сценарий.


11 май – 18:30
Безшумно сърце
Silent Heart - Stille hjerte
Дания (2014) 97 мин.
Режисьор: Биле Аугуст
Сценарист: Кристиан Торпе
С: Гита Ньорби, Паприка Стеен, Мортен Грунвалд, Пилоу Асбек, Даница Чурчич

Неизлечимо болната Естер е взела решение да се подложи на евтаназия : с помощта на съпруга си Поул, в обкръжението на останалите членове на семейството. Краят й трябва да настъпи в неделя, но колкото по-близо е смъртта й, толкова повече нараства колебанието у някои членове на фамилията, а примиряването с  еднолично взетото решение е на път да се изпари напълно.

Награди и номинации:
МФФ Сан Себастиан – „Сребърна раковина” за най-добра актриса за Паприка Стеен; Награди „Бодил” – най-добър филм, най-добра актриса (Даница Чурчич), най-добър поддържащ актьор (Пилоу Асбек), най-добър сценарий, номинации за най-добра актриса за Гита Ньорби и Паприка Стеен; Награди „Роберт” - най-добра поддържаща актриса (Даница Чурчич), 11 номинации, включително за най-добър филм и режисура



12 май- 18:00
Лектория на тема: Лукас Мудисон и неговите истории

12 май-18:30
Скандинавско кино за младежи
Ние сме най-добрите
Ние сме най-добрите
We Are the Best - Vi är bäst!
Швеция-Дания (2013) 102 мин.
Режисьор: Лукас Мудисон
Сценаристи: Лукас Мудисон, Коко Мудисон
С: Мира Баркхамар, Мира Гросин, Йохан Лилемарк, Матиас Виберг

"Punk is dead" но не и за Клара, Бобо и Хедвиг - три късо подстригани момичета готови да вдигат бунт. Дразнят се на момчетата от нашумялата група "Iron Fist", затова напук решават да си направят своя. Не обичат да им казват какво да правят, но са готови да се учат да свирят на китара. След концерта в училище ги обявяват за най-лошите, но те казват "Ние сме най-добрите!" и си вярват.

Награди и номинации:
МФФ Токио – Гран при за най-добър филм; МФФ Рейкявик – наградата на публиката; МФФ Гьотеборг – награда „Лорeнс” за най-добър продуцент; МФФ Венеция – номинация за наградата „Хоризонти”; МФФ Корк – номинация за наградата на публиката; National Board of Review – Топ 5 чуждоезични филми

13  май - 18:30
Шведски навлек
Шведски навлек
Underdog - Svenskjävel
Швеция-Норвегия (2015) 97 мин.
Режисьор: Рони Сандал
Сценарист: Рони Сандал
С: Бианка Кронльоф, Хенрик Рафаелсен, Мона Кристиансен, Петронела Баркер

Дино е 23-годишна шведка и като хиляди други, емигрира в норвежката столица Осло, за да си търси работа. Така тя се озовава в дома на известен тенисист от миналото, за да помага в домакинството и да се грижи за малкото му дете. Постепенно статутът на Дино в семейството се променя, когато от внимание и грижи се нуждае не само детето, но и по-голямата му сестра и бащата на момичетата.

Награди и номинации:
МФФ Чикаго – „Златен Хюго” за режисура; МФФ Цюрих – награда на критиката ; МФФ Гьотеборг – награда за най-добър скандинавски филм; Награда „Гулдбаге” за дебют (Бианка Кронльоф) и номинация за сценарий


Всички прожекции се провеждат в Contemporary space – с редовна цена на билета 7 лв. и намаление за учащи и пенсоинери 5 лв.


13  май  10:00

Отдел „ИЗКУСТВО” – Регионална библиотека „ Пенчо Славейков” - Варна
Пътешествие във финландската комедия
Вход свободен




Популярни публикации