НОВИЯТ СЕЗОН С КОБРА ВЕРДЕ

НОВИЯТ СЕЗОН НА КИНО ЗА ЦЕНИТЕЛИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“ започва с кино юбилей на „КОБРА ВЕРДЕ“

На 5 септември режисьорът Вернер Херцог навлиза в своята 75 годишнина, ето защо септемврийското издание на срещите за киноценители в отдел „Изкуство“ при Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще отпразнува юбилей на филма „Кобра Верде“. Създаден през 1987 г., „Кобра верде“ представлява петата последна съвместна работа между екстравагантния талант на немската актьорска школа Клаус Кински и един от най-страстните пътешественици в киното – Вернер Херцог. На 16 септември от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ ще бъде показан филмът „Кобра верде“, а преди това модераторът на събитието Елица Матеева ще запознае зрителите с творческата история на режисьора и филма.
Вернер Херцог е роден през 1942 г. в Мюнхен, но детството му минава в отдалечено планинско селце в Бавария. За първи път в живота си гледа филм едва 12-годишен, когато пътуващо кино представя в селото две документални ленти - за пигмеите и за ескимосите.
Биографията му е наситена с ярки и невероятни събития, които биха дошли в повече дори и за приключенски роман. На 14-годишна възраст Вернер приема католицизма и се отправя пеш за Албания. Завръщайки се в родината, основава своя собствена продуцентска компания. Херцог винаги снима в екстремални условия, сред най-отдалечени кътчета на планетата. Героите му са най-често маргинали, които по една или друга причина са изхвърлени от обществото.Точно, когато е на върха на славата си към края на 80-те години, Вернер Херцог прави тотална преоценка на ценностите си. Близо десет години въобще не снима игрални филми, а документалните му творби стават все по-прости по форма, заприличвайки на пространни монолози на философски теми. Херцог разяснява, че за да стане човек режисьор, трябва да се научи да ходи пеша, за да опознае отблизо живота на хората. В основаната от него школа по режисура дори приема без изпит един екстравагантен алжирец, само защото в неговото племе било прието да изминават пеша маратонски разстояния.
„Снимал съм филми по всички континенти, включително и на Антарктида. Напускал съм многократно страната си, но никога не съм се отделял от нейната култура“, казва още режисьорът.

„Има моменти от „Кобра Верде“, които никога няма да забравя. Финалната сцена-тя не беше репитирана. Усетих, че се задава нещо друго и оставих камерата да работи. Кински знаеше, че няма да прекъсна сцената, и скоро тя се превърна в епизод на невероятно отчаяние, когато Кобра Верде грохва от изтощение във водата. Помислих, че Кински действително се дави, а първият ми рефлекс беше да изтичам и да помогна. Хората от екипа трябваше да ме задържат, за да не скоча сред вълните да го спасявам. Тогава разбрах, че повече не можем да продължим заедно, и му го казах. Не исках да експериментирам и проучвам нищо повече с него извън петте филма, които направихме заедно. Всичко друго би било просто повторение.“- Вернер Херцог

„КОБРА ВЕРДЕ“
Година: 1987
Държава: Гана, Германия
Жанр: Приключенски, драма
Режисьор: Вернер Херцог
Участват: Клаус Кински, Кинг Ампоу, Жозе Левгой, Салваторе Базиле, Петер Берлинг, Гилермо Коронел, Нана Агефи Кваме II, Нана Феду Абодо, Кофи Йеренки
Времетраене: 111 мин.

Бандитът Кобра Верде (Зелената Кобра - Клаус Кински) е нает от собственик на плантация, за да следи робите му. След като плантаторът открива, че Кобра Верде има плътски отношения с дъщерите му, той изпраща бандита в Африка със специална мисия. В Африка Кобра Верде е измъчван и унижаван, но успява да събере армия от амазонки, с които печели всички сражения. Въпреки победата, Кобра Верде се чувства самотен, а душата му остава завинаги изпълнена със смут и предателства.

Популярни публикации