С "УЧЕНИК" СТАРТИРА МОДУЛЪТ "ЗАБРАНЕНО ЗА ВЪЗРАСТНИ"



С филма „Ученик“ стартира модулът „Забранено за възрастни“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“
На 14 октомври от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ в рамките на обичайните кинолектории с автор и водещ Елица Матеева, започва нов модул, който ще показва съвременни филмови образци, свързани с проблемите на младежта. Модулът е наречен „Забранено за възрастни“, с идеята, че именно родители, учители и младежи от различни възрасти ще идват заедно на тези срещи и ще могат след прожекциите да дискутират върху предложените заглавия. Вход свободен.
„Ученик“ е първият филм, който ще види варненската публика с режисьор Кирил Серебренников. Той е роден на 7 септември 1969 г. в Ростов на Дон. В момента режисьорът е под домашен арест , защото е обвинен в отклоняване на държавни субсидии за развитие на изкуство и култура в особено големи размери. Голяма част от руските артисти и интелектуалци защитиха своя колега, според тях негативната кампания и следствени действия, които се водят срещу режисьора са резултат от обстоятелството, че той е известен с дръзките си постановки, осмиващи нарастващия социален консерватизъм в Русия. Серебренников е директор на прочутия московски театър „Гогол-център“.
Филмът „Ученик“ е адаптация на пиесата „Мъченик“ от Мариус фон Майенбург, която Серебренников е поставял в „Гогол – център“ през 2015 г. Във филма участват почти всички актьори от спектакъла. Филмът „Ученик“ има своята премиера през 2016 в Кан, в конкурсната програма „Особен поглед“, където получава наградата на независимата френска преса на името на Франсуа Шале. Филмът е отличен и с награда за най-добра музика от европейската киноакадемия, както и с руската награда „Ника“ за най-добра поддържаща женска роля.
Действието на филма е пренесено от Германия в обикновено руско училище в Калининград, където се провежда целият снимачен процес. В основата на сюжета е историята на Вениамин-ученик, който заради своите религиозни убеждения, тероризира нормалния учебен процес. „Ученик“ показва катастрофите, резултат от маргинализирането на религиозните убеждения. В този план филмът е и сериозен политически размисъл за Русия и системата й на управление.
Идеята за пиесата “Мъченик”, на която е базиран филмът, се заражда, след като авторът Мариус фон Майенбург прочита Библията и открива множество странни, многосмислени, агресивни изречения, които извън контекст биха могли да означават точно обратното на изначалната идея за любов и братство. Списъкът от тези изречения, върху които е построена пиесата, онагледява колко е лесно да се изопачи Светото писание; как то може да бъде страшно оправдание за неразбирателство, омраза и насилие; и колко опасно или най-малкото недостатъчно е то да служи като отправен документ.
Единственият човек, който вижда реалността, създадена от Венямин, като опасна и пагубна, е Елена, учителката по биология. Тя подхваща трудна битка срещу “тоталитарната диктатура” на Бог — срещу убеждението, че хората са светци, а не животни, срещу идеята, че науката е пропаганда, а разумът не е валидна алтернатива на религията. Елена през цялото време се опитва да разбере и да пребори Венямин, започва да чете Библията, за да го срещне със собствените му оръжия. Този конфликт постепенно разкрива огромната пропаст между наличните мисловни течения и отчайващата невъзможност за помирение между тях.
.



Популярни публикации