„ПАРТИТО“ - черна комедия с блясъка на добрата актьорска школа открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека
„ПАРТИТО“ - черна комедия с блясъка на добрата актьорска школа  открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека


  Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева-критик  и режисьор.
В новата мрачна комедия „The Party”, Джанет (Кристин Скот Томас) е домакиня на празник, в който близки 
приятели  се събират в нейния лондонски дом, за да отпразнуват растежа й в политическата кариера, но… в това време нейният съпруг Бил (Тимъти Спол) е разсеян и по-скоро вглъбен в собствените си мисли. Най-добрата приятелка на Джанет е Ейприл (Патриша Кларксън), която притежава безпощадно чувство за хумор, пристига първа; после прииждат и другите, като всеки има за споделяне по нещо, но изведнъж Бил взима думата – и словата му провокират поредица от разкрития, ситуацията на соарето се усложнява неимоверно, а вечерта, започнала с гръм от шампанско, може да приключи и с други изстрели… „Партито“ бе отличен с Наградата на сдружението на германските арт кина по време на Берлинале 2017. Филмът е носител и на британските награди за независимо кино от миналата година за изпълниението на Патриша Кларксън. Сали Потър е от онзи тип творци, които живеят встрани от светлината на прожекторите и с отшелническа отдаденост осмислят живота си чрез експериментиране - в последната й работа зрителят ще открие предизвикателството да се направи черна комедия в черно бял кадър.
Сали Потър е родена във Великобритания на 19 септември 1949. От 14 годишна възраст снима с 8 мм камера. Първите си експерименти в киното прави с късометражни филми през 1969-1970 г. В началото на 70-те снима „Combines“ - филм отразяващ съвременния танцов театър в контекста на танцовата компания, основана от нея и хореографа Джейки Ленсли (Limited Dance Company). Сали Потър участва в музикална група като певица и текстописец (Feminist Improvising Group). През 1979-та създава късометражия филм "Трилър" - преработена версия на операта на Пучини "Бохеми". Потър започва да композира и заедно с Дейвид Моушън създават саундтрака към „Орландо” (1992) - екранизация на едноименния романа от Вирджиния Улф, режисирана от Сали Потър. Ролята на благородника Орландо се изпълнява от Тилда Суинтън. Филмът е носител на 25 фестивални отличия (включително има награда за най-добър филм на млад режисьор от Европейската филмова Академия) , номиниран е в две категории за „Оскар”. Следващите проекти на Потър са „Мъжът, който плачше” (2000) с Джони Деп, „Да”(2004) с  множество награди, сред които:  Специалната награда за космополитен филм и религиозна толерантност на режисьорката Сали Потър от Международния филмов фестивал в Брисбейн,Австралия (2005),"Златна звезда" за най-добра актриса на Джоан Алън от Международния филмов фестивал в Сиатъл (2005); В „Гняв” на Сали Портър от 2009 чрез монолози разкриват възхитителните си актьорски  качества артистите Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и Джуд Лоу.Филмът на Сали Потър е с номинация за Златна мечка в Берлин през 2009-а . През 2012 Потър снима ”Джинджър и Роза”. За главните роли са ангажирани Ел Фанинг и Алис Енглерт.  Черно белият разказ привлича Потър в експерименталния й филм „Урок по танго“ (1997), в който режисьорката изпълнява една от главните роли и си партнира със световно известния танго танцьор Пабло Верон.

Популярни публикации