С носителя на Оскар за чуждоезичен филм „Една фантастична жена“ през май в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна


Преди началото на ваканционния период за първи път варненската публика ще има възможност да дискутира върху  творбата на Себастиан Лелио „Една фантастична жена“ с Оскар 2018 за чуждоезичен филм. В кратък лекторски модул Елица Матеева ще представи филма в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“  на 19 май в 10.00 ч. Чилйската драма притежава особено излъчване заради характерния си магически реализъм като сюжет и режисьорско решение. Втората линия на харизматичност филма дължи на участието на актрисата Даниела Вега –  първата трансджендър актриса, избрана да връчи статуетка на церемонията за най-престижните киноотличия в света. Актьорското изпълнение на чилийското мецо-сопрано е деликатно и лирично. Историята на сюжета на „Една фантастична жена“ е семпла: Орландо и Марина са заедно почти година, но една вечер Орландо се събужда внезапно от болки в главата и Марина търси помощ  като по спешност го отвежда в болница. Час по-късно Орландо умира от спукана аневризма. Марина моли за помощ брата на Орландо. Всичко би се развивало по обичайния начин, но Марина е необичайна любовница – тя е трансексуална, а Орландо е с 30 години по-възрастен от нея. Семейството на Орландо посреща вестта за смъртта му по особен начин-всеки член от фамилията общува с любимата на Орландо хладнокръвно и цинично. Марина трябва да напусне жилището на Орландо, да не се появява на погребението му, да изтрие всяка следа за себе си и да се откаже от спомените си. Бившата съпруга на Орландо и синът  му считат отношенията между него и Марина за первезни и ненормални. Всеки се опитва да унижи или заплаши Марина. Марина се бори за правото си да бъде себе си и го прави със сърце и душа, именно поради тази причина тя е „фантастична жена“. Докато Марина търси посоката, Орландо постоянно я дебне от другата страна на живота като се опитва да й подскаже пътя.
 Режисьорът Себастиан Лелио е роден на 8 март 1974 в Сантяго, Чили, прави своя голям пробив през 2013 година с великолепната си комедия „Глория“ (на която в момента подготвя римейк с Джулиан Мур) с участието на Паулина Гарсия в ролята на разведена жена на средна възраст, която се справя с гнева и романтичните си преживявания в неочакван за нея период. Режисьорът вече завърши и представи на фестивала в Торонто новия си филм „Disobediance“, драма за хомосексуалната връзка между две жени, която е в противоречие с ценностите на еврейската общност - централните роли са поверени на зваздния дует Рейчъл Вайс и Рейчъл МакАдамс.
   В някои кадри филмът на Лелио „Една фантастична жена“ има емоционален заряд, който може да се сравни с киното на Алмодовар, но като че ли „Една фантастична жена“ е по-лиричен и  меланхоличен. Премиерата на „Една фантастична жена“ бе на 67-мия международен филмов фестивал в Берлин, където спечели и „Сребърна мечка“2017 за сценарий, дело на Лелио и Гонзалио Маза.  

Популярни публикации