Нашите деца и киното на Хирокадзу Корееда

Нашите деца и киното на Хирокадзу Корееда
(преди показа на „Джебчии“ - София филм фест – Варна - 2019)

„Никой не трябва да узнае“ – Япония, 141 мин.
Режисьор: Хирокадзу Корееда

10 март-17.30 ч.

Един поглед към киното на Хирокадзу Корееда с ритъма на токийско предградие. „Никой не трябва да узнае“ е филм, който ще ви просъзли, ще ви подтикне към размисъл, ще преобърне хастара на делника.
„В „Никой не трябва да узнае“ (2004) майка напуска дом с 4 деца, като от време-навреме им праща пари, а най-голямото дете (само на 12 години) трябва да се грижи за останалите. Тази тъжна приказка за изоставени деца е по действителен случай от края 80-те. „Никой не трябва да узнае“ в емоционален план много напомня на „Джебчии“(„Златна палма“ 2018), защото децата се грижат за баланса в техния микросвят. Играта на малкия Юя Ягира съвсем заслужено бе отличена за най-добра мъжка роля в Кан. Героят на Юя предсказва съдбата на малките Лин и Шота в „Джебчии“ – те трябва сами да се справят със самотата си, сами да се грижат за себе си, за да оцелеят. 56 годишният Корееда предпочита без предразсъдъци да ни представи днешния образ на Токио и неговите жители. Корееда деликатно навлиза в сложните противоречия на съвремието ни, за да ни подскаже, че някъде отвъд нюансите се крие истината за живота, някъде отвъд схемите има място за едно свято семейство, в което любовта е по-силна от гласа на закона.“ Елица Матеева за kinoto.bg
Благодарение на затрогващите и искрени изпълнения на прекрасните деца-актьори и оригиналната и непринудена режисура на Корееда, "Никой не трябва да узнае" успешно пресъздава живота, като в същото време ни предлага поетичен, чувствен и навинен поглед към света през очите на децата.
Награда за най-добра мъжка роля за Юя Ягира, Кан 2004
Номиниран за "Златна палма" , Кан 2004
Кратко въведение в темата: Елица Матеева - критик, модератор на кино събитията.

ВХОД: 4 лв.

Популярни публикации