КИНОУКЕНД С ТВОРЧЕСТВОТО НА ФРАНКО ДЗЕФИРЕЛИ



КИНОУКЕНД  С ТВОРЧЕСТВОТО НА ФРАНКО ДЗЕФИРЕЛИ
ДЗЕФИРЕЛИ НА 96!

Франко Дзефирели (12.02 1923 г.), една от най-бележитите личности на XX век.Режисьорските и сценографските му изяви в операта, театъра и киното са епоха в световното изкуство. Прочути драматурзи, режисьори, актьори, певци, диригенти, превърнали се в икони на редица поколения, политици, държавници и общественици пресичат жизнения и творческия му път, пъстър калейдоскоп на един динамичен и противоречив век. Плеяда от бляскави имена преминават през живота му, със своите дарби, съдби, с чудатите си характери – Лукино Висконти, Ана Маняни, Мария Калас, Джоан Съдърланд, Ленард Бърнстейн, Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър, Коко Шанел, английското кралско семейство, Онасис, Берлускони и десетки други.
Емоционално и непосредствено, с чувство за хумор и самоирония, сякаш ни е поканил на гости, Дзефирели развързва торбата с мечтите, надеждите, разочарованията, съкровените тайни и пристрастия. И ни повежда на вихрено пътешествие през света, през сцени, гримьорни и снимачни площадки, през един живот, отдаден на красотата.
В два киноукенда ще си припомним за киното на Дзефирели чрез филмите му. Водещ на срещите: Елица Матеева-критик, ръководител кино школа „Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс-Варна.

10 февруари, 17.00 ч.
Чай с Мусолини, 1999, 112 мин., Италия, Великобритания
Режисьор : Франко Дзефирели

В ролите : Шер, Джуди Денч, Джоан Плоурайт, Маги Смит, Лили Томлин
Лука е момче, което живее във Флоренция в доста несигурна семейна среда: майка му е починала, а баща му няма време за него. За щастие той е добре дошъл у Мери - англичанка, дошла в Италия, за да попие европейската култура. Мери и приятелите й - възвишената лейди Хестър, претенциозната Арабела, американската колекционерка на произведения на изкуството Елза и веселата Джорджи, се радват на културната и творческа атмосфера на живота в Италия, а първоначалната им реакция на възхода на фашизма е да организират среща с Мусолини, за да се уверят, че той и войниците му са добронамерени. След време бащата на Лука започва да се притеснява, че момчето е подложено на твърде голямо британско влияние, и затова го записва в пансион в Австрия, а с настъпването на 1940 година положението се е променило драстично за всички.
Награди и номинации:
БАФТА-1999 за поддържаща актриса – Маги Смит, награда на италианските киножурналисти за костюми, номинация БАФТА за костюми

23 февруари, 17.00 ч.
Калас завинаги, 2002, 104 мин. Италия, Франция, Испания, Великобритания, Румъния
Режисьор : Франко Дзефирели
В ролите : Фани Ардан, Джеръми Айрънс, Джоан Плоурайт, Алесандро Бертолучи, Джей Родън, Мануел Де Блас, Ана Лелио, Роберто Санчес, Габриел Гарко
Дълги години прочутият оперен, театрален и филмов режисьор Франко Дзефирели отхвърля многобройните предложения да направи филм за своята близка приятелка, оперната дива Мария Калас. Тя е била звездата в легендарните му постановки на "Травиата", "Норма" и "Тоска". Той е режисьор на документалния филм за нея "Мария Калас в Ковънт Гардън" (1964) и не я е изоставил до последния й миг. Да заснеме филм след нейната смърт през 1977 г. му се струва твърде болезнено. В началото на новия век маестро Дзефирели усеща, че e дошло времето да разкаже нещичко за истинската Калас. "Сега Мария Калас е една икона, тя е над страстите, над интригите, над времето. Настъпи моментът да направя нещо, да припомня на хората, че Мария не беше само глас, който можем да си купим днес за десет долара. Искам да се знае, че зад този невероятен глас съществуваше личност. И то каква! Една от трите най-влиятелни и значими жени на ХХ век, заедно с Майка Тереза и Маргарет Тачър. Забележителни индивидуалности, чийто послания и наследство принадлежат на бъдещите поколения". Дзефирели превръща филма си "Калас завинаги" в изключително въздействащо съчетание на фикция и действителност. Историята е измислена, някои от героите също, но самата певица, в поразителното превъплъщение на френската киноприма Фани Ардан, сякаш възкръсва, викана на бис. Изоставена от публиката заради загубения глас и от мъжа на живота си, Аристотел Онасис, заради Жаклин Кенеди, Калас се е уединила в парижкия си апартамент. Постановчикът на едни от най-триумфалните й спектакли в миналото (Джеръми Айрънс, подсказващ за самия Дзефирели) я убеждава да заснемат на кино "Кармен". Тя вече не може да пее, но нищо не пречи филма да бъде озвучен със старите записи от най-силните й години. Възможно ли е? Да. Случило ли се е в действителност? Не. Дали на самия Дзефирели не му е минавало през ум да направи нещо подобно преди смъртта на певицата да го изпревари? Не знаем. Но 25 години след като тя си отива завинаги, той я връща на публиката от следващите поколения по най-добрия възможен начин - озвучава величествено нежния си филм с оригиналните записи на истинската Калас.
Номинация: за костюми, „Гоя“ – 2002
Вход: 3.00 лв.
Очакваме ВИ на улица ВОДЕН 25!

Популярни публикации