„Моменти на ежедневно щастие“ – за живота и любовта по италиански




Италианското съвременно кино има своите добри образци и днес, въпреки отсъствието на великаните: Фелини, Висконти, Антоиони, Бертолучи, Дзефирели. Днес ценителите на новото италианско кино се радват на техните наследници като Паоло Сорентино, Паоло Дженовезе, Лука Гуаданино, Паоло Вирци и пр.  Българската публика харесва италианските филми заради топлината им и историите, в които персонажите се радват на живота, на простичките неща, въпреки суровостта на битието.
„Моменти на ежедневно щастие“ съчетава приказка и ежедневни неволи, за да ни подскаже, че в живота всички знаци имат значение. Кои са моментите на щастие и дали те са наистина „обикновени“ – това ще е темата на поредната ни кино среща в петък вечер в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. На 25 октомври, от 17.30 ч.заедно с Елица Матеева-кино гидът – модератор на събитията в библиотеката, варненци ще имат възможност да се насладят на типичните елементи, характерни за доброто италианско кино.
Сюжетът на комедийния филм „Моменти на ежедневно щастие“ ни въвежда в историята на мъж на средна възраст, чието име е Паоло. Доскоро Паоло живее тих  и спокоен живот и нищо не подсказва за тотална промяна. Паоло претърпява тежка катастрофа, която се оказва фатална. Може да изглежда, че тук приключва животът на Паоло, но поради неразбираема грешка в райския офис, Паоло се връща в тялото си цели деветдесет и две минути по-рано. Дали Паоло ще съумее да направи онова, което досега е пропуснал в живота, дали ще каже най-важните неща на своите близки-зрителите ще се потопят в парадокса на живота по италиански.
Momenti di trascurabile felicità / Моменти на ежедневно щастие (2019)
Италия, 93 мин., режисьор: Даниеле Лучети, в ролите: Пиерфранческо Дилиберто, Тони, Ренато Карпентиери, Франческо Джамарко, Анжелика Алеруцо, Винченцо Ферера, Франц Канталупо, Манфреди Паницо


Популярни публикации