юлито сайска извън спанкинга



Spanking: Портрет 1
Между насилието и удоволствието-един пърформънс на Тодор Котов с режисьор Юлияна Сайска, 4 април 23.00 ч., Център за КУЛТУРА И ДЕБАТ „Червената къща”

Елица Матеева

Spanking е уникална техника за постигане на удоволствиe в сексуланата игра при открояващ се ефект на резпределение на силите съответно на dominus и servus. Уникалността се заключва в едно семпло действие: пляскане, преливащо в напляскване. Действието се практикува от всяка двойка независимо персоналната й ориентация, възможни са и соло изпълнения. Дотук с речника за чужди думи. Второто значение на Spanking се разкри по време на фестивала, проведен в Червената къща от 3-6 април: „АНТИСТАТИК” чрез изпълнението на Теодор Котов в неговия премиерен проект Spanking: Портрет 1, режисиран от актрисата- хореограф Юлияна Сайска, запомняща се с определена марка от движения (тиков набор от вцепеняващи и наподобяващи гърч, повтарящи се трептения на тялото-главно в областта на горните крайници).
Спанкинг започва в тъмното, с неприятния повтарящ се звук от току-що отлепващо се тиксо. Спанкинг е съвкупност от няколко етюда пред микрофон и различни версии за постигане на удоволствие чрез насилие. Пърформънсът преследва свой разказ: как копнежът по едно тяло води до посягане, до прегазване на съприкосновеността му. Желанието по, копнежът по... предлага нахлуване в тялото-пляскането е реално осъществено особено в последната част на спектакъла. Тогава тялото на актьора е почти голо, въоръжено с маска и камшик. Кратките словесни интермедии отвеждат като асоциация в картинните светове на Пазолини или Дерек Джерман.
Пърформънсът въздейства подобно на трейлъра на „Баклава” – за пуританите шокът е предвидима реакция, отричащото мълчание също. В Spankingиграта обаче жертва са всички играчи. Несъзнаваното е по-силно от интелекта. Пърформънсът е с кодово название под пореден номер „1” , което от себе си ни позволява да пофантазираме: как е, когато партньорът е повече от един не само на сцената, а и в живота?

Популярни публикации