ДЗИФТ с НАГРАДА ОТ МОСКОВСКИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ



Публикация на ДНЕВНИК
Филмът на Явор Гърдев "Дзифт" спечели наградата на на международното жури на Федерацията на киноклубовете на 30-ия Московския кинофестивал в категорията "свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея", съобщи ИТАР-ТАСС.

Явор Гърдев получи наградата "Сребърен Георги" за най-добра режисура.

Според журито, режисьорът Явор Гърдев е успял да съчетае в своята творба елементи на екшъна и язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години.

Българската публика ще види "Дзифт" през есента. Той е показван на закрита прожекция само веднъж - по време на тазгодишния "София филм фест", когато го е гледала и една от селекционерките на московския фестивал.На фестивала, който беше открит на 19 юни, бяха показани 300 филма, 16 от тях - в основния конкурс.

В основния конкурс за игрално кино според руската кинокритика най-добър филм е иранският "От просто по-просто" на режисьора Реза Мир-Карими. Наградата на Международната организация на кинокритиците ФИПРЕССИ в основния конкурс бе присъдена на руския филм на Катя Шагалова "Веднъж в провинцията".

Италианската актриса Маргерита Буи спечели наградата за най-добра женска роля за превъплъщението й във филма "Дни и облаци" на Силвио Солдини.Американският актьор Ричард Дженкинс получи наградата за най-добра мъжка роля за участието си във филма "Посетителят" на режисьора Том Маккарти.

Наградата "Станиславски", която се присъжда за изключителни постижения в киното, тази година беше връчена на френската актриса Изабел Юпер, която благодари на руски по време на церемонията.

Популярни публикации